5 LUCRURI PE CARE SA NU LE SPUI NICIODATA UNEI PERSOANE CARE SUFERA DE ALZHEIMER

0

Ieri dupa amiaza am intrat in camera lui Mary. Mary este o femeie care are putini vizitatori si de aceea m-am oferit voluntar sa petrec un pic de timp cu ea in fiecare saptamana. Am salutat-o si i-am strans mana in timp ce i-am complimentat frumosul pulover turcoaz.
Apoi m-am asezat la masuta ei cea mica acoperita de carti, fotografii, ziare si alte lucrusoare marunte pe care ea si le dorea la indemana. Am luat in mana o poza micuta in care apareau Mary, sotul ei si cei trei copii ai lor – doi baieti si o fata.
“Povesteste-mi despre fata ta”, i-am spus.
“Oh, numele ei este Connie”, mi-a raspuns ea, “are patru copii – doi baieti si doua fete”
A continuat sa imi dea detalii despre Connie si familia ei. Am luat apoi o fotografie al lui Mary cu sora ei geamana Bernice si mi-a povestit despre cum luau lectii de pian impreuna pe vremea cand erau copii.
Dupa cateva minute am intrebat-o daca fiica ei canta la vreun instrument muzical.
“Nu am nicio fiica”, mi-a raspuns. Atunci am luat din nou fotografia care ii infatisa pe ea, sotul si copii lor si i-am spus :
“Mi-ai spus ca fetita din fotografie este fiica ta”
Mary s-a albit la fata si mi-a raspuns dezorientata: “Poate am totusi o fiica”
Imediat mi-a parut rau ca i-am aratat fotografia a doua oara si ca am pus-o intr-o situatie jenanta. Nu ar fi trebuit sa ii arat ca se inseala.
Cand suntem in contact cu o persoana care sufera de boala Alzheimer, trebuie sa avem grija sa respectam anumite reguli. O sa va enumer doar cateva dintre ele, cele mai importante:
1. Nu le atrage atentia asupra faptului ca gresesc. O persoana cu Alzheimer nu are nevoie sa ii fie atrasa atentia asupra lucrurilor pe care le-a uitat sau pe care si le aminteste gresit. Acest lucru nu o va face decat sa devina si mai confuza si poate produca o bariera conversationala intre ea si interlocutor.
2. Nu intra in discutii contradictorii cu bolnavul de Alzheimer. O cearta nu va aduce niciun beneficiu bolnavului ci din contra il va supara sau chiar enerva. Cel mai bine este ca, atunci cand simtiti ca discutia merge pe un fagas gresit, sa schimbati repede subiectul si sa discutati despre ceva ce stiti ca ii va face placere.
3. Nu ii intrebati daca isi amintesc diverse intamplari. In timpul unei discutii cu o persoana afectata de aceasta boala, este foarte usor sa fim tentati sa ii intrebam daca isi amintesc un eveniment sau altul sau chiar lucruri simple cum ar fi ce au mancat la pranz, ce au facut in aceasta dimineata, ti-l amintesti pe X si asa mai departe. Se poate intampla ca ei sa nu isi aminteasca si asta ii poate face sa se simta jenati, frustrati.
4. Nu le aduce in memorie ca unul dintre cei dragi a decedat. Este frecvent ca bolnavii de Alzheimer sa creada ca cei dragi care au decedat sunt defapt in continuare in viata si de aceea se pot simti tristi si confuzi ca acele persoane nu vin sa ii viziteze. Daca le spui motivul real pentru care ei nu pot veni, s-ar putea sa le creezi o stare de confuzie, anxietate sau chiar nervozitate ridicata. Cel mai bine e sa le spui ca sunt plecati din oras, sau au un program foarte incarcat insa vor face tot posibilul sa vina in vizita.
5. Nu aduce in discutie subiecte care stii ca i-ar putea supara. Nu are niciun rost sa aduci in dicutii subiecte care stii ca le-ar putea face rau celor dragi. Nu vorbi despre politica daca nu impartasiti acelasi opinii. Orice discutie contradictorie nu va face decat sa le creeze o stare de confuzie si frustrare.

Cam astea au fost sfaturile mele. Sper sa iti fie de folos.

Traducerea si adaptarea Tony Poptamas © Copyright 2016
Source: http://healthperfection.co/
Photo: sciencedaily.com

Share.

Comments are closed.