5 minute de istorie: Fuga din România a Nadiei Comăneci

0

29 de ani de la fuga Nadiei Comăneci din România comunistă

S-au împlinit 28 de ani de de când Nadia Comăneci a fugit din România comunistă. Pe 29 noiembrie 1989, vestea că “Zeița de la Montreal” părăsea țara natală făcea înconjurul lumii, difuzată de posturile de radio și televiziunile americane și britanice, apoi preluată de ziarele de peste tot.

Nadia Comăneci avea, pe atunci, 28 de ani și decidea să plece din țară, nemulțumită că nu era lăsată să dea curs ofertelor pe care spunea că le primea pentru a deveni antrenoare de gimnastică. Prima sportivă notată cu 10 la Jocurile Olimpice (Montreal 1976).

Cu doar câteva săptămâni înainte de Revoluția din decembrie 1989, Nadia a trecut clandestin frontiera în Ungaria. Autoritățile maghiare au oprit-o la vamă, dar în cele din urmă au lăsat-o să meargă în Austria. Apoi, avea să ajungă în Statele Unite ale Americii. Pe 1 decembrie 1989, avionul său ateriza la New York.

“Vreau să spun doar câteva cuvinte. Mă bucur foarte mult pentru că mă aflu în America, de mult m-am pregătit pentru acest drum. Aş vrea să mulţumesc prietenului meu pentru că a făcut acest lucru posibil. El este cetăţean american şi trăieşte în America (n.r. – este vorba de Constantin Panait, fost taximetrist în Bucureşti, emigrat în America, în anul 1981). Am dorit să am o viaţă liberă!”, spunea Nadia Comăneci, după ce ajungea la New York, pe 1 decembrie 1989.

Născută pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, Nadia Comăneci a început gimnastica la 6 ani, sub îndrumarea lui Bela Karolyi.

Cinci medalii olimpice de aur are în palmares Nadia, la JO din 1976 şi 1980, la care se mai adaugă două titluri mondiale, nouă europene, plus alte numeroase medalii de argint şi bronz.

Nadia Comăneci a fost şi eroina Universiadei din 1981, găzduită de Bucureşti, la care a cucerit cinci medalii de aur.

Fosta mare sportivă locuiește și acum în Statele Unite ale Americii, alături de soțul său, Bart Conner și fiul lor, Dylan Paul.

SURSA

Share.

Comments are closed.