8 lucruri pe care sa nu le spui sotiei tale casnice!

0

Sa dai cuiva o “alocatie” este o insulta

Gospodaria traditionala in care barbatul lucreaza toata ziua iar femeia deloc, incepe sa dispara. De fapt, Pew Research Center, care studiaza tendintele sociale si demografice, a constatat ca 46% din gospodariile cu doi parinti au ambii parinti lucratori cu norma intreaga. Multe lucruri pot contribui la acest lucru, dar mai ales faptul ca nu mai traim in anii 1960. Insa, mai exista un numar mare de cupluri in care unul lucreaza iar celalalt sta acasa. Problema este ca, in situatiile in care un sot lucreaza si unul nu, cel care o face s-ar putea simtii superior.

Iti doresti ca timpul petrecut acasa sa fie ca al unui copil? Fa-o sa ceara bani atunci cand are nevoie de ceva. Iti doresti s-o enervezi cu adevarat atunci cand va certati? Sfat: lucruri pe care sa nu le spui niciodata unei sotii casnice cu privire la bani.

  1. “Eu fac bani, asa ca eu iau deciziile”

Nu numai ca vor simtii ca nu contribuie la relatie cu nimic din punct de vedere financiar. Acest lucru le poate face sa se simta nesemnificative in relatie sau poate fi un punct de plecare serios intr-o cearta. Deciziile intr-o casatorie trebuie sa fie luate de comun accord. Sunteti o echipa! Fiecare dintre voi joaca un rol important, indiferent cine aduce bani in casa. Trebuie sa aveti puterea de decizie egala.

  1. “Intreaba-ma pe mine inainte sa cumperi orice”

In cazul meu, este extrem de enervant cand simt ca cineva vrea sa ma faca sa fiu precum un copil. Daca ii spuneti sotiei sa va anunte inainte sa cumpere ceva, cu siguranta se va simtii tratat precum un copil. Chiar daca banii sunt facuti de tine si vrei sa sti pe ce se duc, nu inseamna ca ai dreptul sa actionezi precum un parinte in fata sotiei tale. Este de inteles ca nu doresti ca banii sa se duca pe lucruri de care nu aveti nevoie. De aceea, crearea unui buget cu care amandoi sa fiti de accord este extrem de important. Lucrati la obiectivele financiare impreuna.

  1. “Eu fac bani, asa ca pot sa fac ce vreau”

Ati stabilit un buget, insa acesta s-a dat peste cap si nu ati putut sa il respectati. Nu e cazul sa  intrati in defensiva. Amandoi sunteti responsabili in atingerea de obiective financiare. Amandoi trebuie sa fiti trasi la raspundere.

  1. “Cu ce contribuie ea?”

Este posibil ca uneori, din argumente, ea sa simta ca nu contribuie cu nimic la relatie. Daca sunteti casatoriti, probabil esti vinovat ca nu o asculti si pe ea cu atentie. De cele mai multe ori, faci unul din cele trei lucruri: te gandesti cum poti s-o contrazici, te gandesti cum poti s-o ranesti, sau cum sa pleci pur si simplu si sa nu asculti un cuvant din ce spune. Argumentele precum “eu aduc bani. Tu cu ce contribui?” te vor face sa pari un adevarat nemernic.

  1. “O sa iti stabilesc o alocatie”

Alocatia se da la 12 ani. Sotia ta nu este un preadolescent si nu are nevoie de o alocatie. Cand ii spui ca ii vei da o alocatie pur si simplu insinuezi ca, deoarece ea nu aduce nici un ban, are voie sa foloseasca doar o cantitate mica din bani. Acest lucru este unul ridicol. O alocatie este un lucru bun numai daca amandoi aveti una si sunteti de comun acord asupra sumei. Mereu sa pastrati bani si pentru fondul de urgente.

  1. De ce ai nevoie de suma X de bani?

Banii de buzunar sunt parte din viata de zi cu zi. De fapt, un om intelept mi-a spus ca, in fiecare zi este nevoie de 10$. In esenta, ea a fost corecta. Asa ca, fiecare sotie trebuie sa cheltuiasca bani. In cazul in care sotia te informeaza ca are nevoie de niste bani iar tu o abordezi cu intrebarea “de ce ai nevoie de aceasta suma de bani?” lucrurile nu o sa o ia spre cea mai sanatoasa directie – se exclud cazurile in care sotia are o problema majora cu cheltuielile, acesta este un subiect pentru un articol cu totul diferit. Increderea este o contributie majora intr-o relatie de success. Cerandu-le socoteala poate fi deranjant si enervant.

  1. “Nu ai nevoie de aia”

Deci, acum ii si spui de ce are nevoie si de ce nu. Acest lucru o sa duca spre o cale rapida a problemelor. Te atasezi de bani si nu iti doresti ca ea sa ii cheltuie dupa ce ai muncit din greu pentru ei, pe ceva de ce nu are nevoie. Uneori, unul dintre soti intr-adevar nu stie de ce are nevoie si de ce nu. In cazul acesta trebuie sa spui “ daca tu crezi ca avem nevoie de asta, in regula.” Functioneaza mult mai bine, mai ales atunci cand amandoi intelegeti situatia.

  1. “tu esti cu mine doar pentru bani”

Am spus acest luru de cateva ori, dar numai in gluma. Sigur, o data, de doua ori poate fi inofensiv. Cand se repeta prea des poate deveni deranjant. Sotia ta, la un moment dat, a fost cel mai probabil, un factor care a contribuit financiar la relatia ta. Sa nu uiti asta. A facut sacrificii ca sa se potriveasca cu situatia ta. In mod regulat discutati despre bugetul familiei. Acest subiect poate fi unul plictisitor si dificil de discutat. Discutati despre acest lucru la o cafea, sau la o cina in oras. Schimbarea decorului poate transforma subiectul intr-unul placut. Examinati bugetul impreuna. Acest lucru o sa va ajute sa va stabiliti cheltuielile de baza si pe cele suplimentare.

 

 

Traducerea si adaptarea Echipa Tony Poptamas © Copyright 2016

Sursa: yourtango.com

Share.

Comments are closed.