Ai luat o amenda si vrei sa scapi de ea? Uita-te atent pe procesul verbal! Daca apar aceste cuvinte cheie poti considera ca este NUL si nu trebuie sa scoti din buzunar vreun leu

0

• Incepand de la sfarsitul acestei saptamani intra in vigoare o serie de modificari extrem de importante care ii afecteaza pe toti iesenii • Actul normativ care priveste plata amenzilor de contraventie a fost modificat in asa fel incat acestea sa poata fi platite la valoare redusa intr-un termen mult mai lung decat pana acum • Mai mult, greselile intalnite in procesele verbale nu vor mai fi permise, iar politistii au fost instruiti cu noile modificari • Prin acest fel se doreste o crestere a incasarilor la bugetul de stat, iar reprezentantii autoritatilor locale sustin ca este o masura eficienta

Incepand cu data de 24 august intra in vigoare modificarile facute la Ordonanta de Guvern nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Astfel, incepand cu aceasta data, persoanele amendate contraventional vor putea achita jumatate din suma intr-un termen de 15 zile de la data înmânarii sau comunicarii procesului verbal. Pana acum, termenul stabilit era de 48 de ore în care se putea achita jumatate din amenda contraventionala.

Reglementarea este prevazuta în Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale si se va aplica incepand din data de 24 august 2018. Aici sunt incluse majoritatea amenzilor contraventionale, asa cum sunt cele aplicate la regimul rutier, pentru nerespectarea normelor de curatenie, pentru deranjarea linistii publice, constructii ilegale etc.

Astfel, prin majorarea acestui termen de timp se doreste cresterea încasarilor la buget, iar autoritatile locale asteapta sa vada cat de eficienta este masura, deoarece decizia se rasfrange si asupra bugetului municipalitatii iesene.

Reprezentantii Primariei municipiului Iasi au aratat ca vor vedea cum vor decurge lucrurile si cat de afectat va fi bugetul din aceasta masura. “Este o decizie pe care a luat-o Legislativul si la care autoritatile locale nu au ce comenta suplimentar. Vom vedea cat de eficienta este aceasta decizie in ceea ce priveste incalcarile legislatiei in vigoare”, a mentionat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii iesene.

Citeste si: Actiunile politistilor in trafic continua. Mai multi soferi au fost aspru sanctionati

Conducerea Politiei se bucura de modificarile facute
O mare parte dintre amenzile contraventionale sunt aplicate de angajatii municipalitatii iesene, mai precis de Politia Locala Iasi, care are in vedere atat ordinea publica, cat si respectarea normelor de curatenie. Conducerea Politiei Locale Iasi sustine ca aceasta modificare va veni in sprijinul cetatenilor, iar politistii locali au fost deja instruiti despre modul in care trebuie sa actioneze.

“Este o prevedere buna care vine in sprijinul cetatenilor din toata tara care platesc amenzi, si nu numai. Nu trebuie sa facem training cu angajatii nostri pentru ca sunt chestiuni destul de simple, le-am comunicat deja in urma cu cateva zile modificarile legislative facute, iar ei au inteles ce trebuie facut. Pentru a nu face risipa, in continuare vom folosi procesele verbale pe care le avem pana la epuizarea lor, iar politistul va trece in loc de 28 de ore, 15 zile. Urmatoarele procese verbale care vor fi tiparite vor veni in sprijinul politistului pentru ca vor avea deja imprimate cele 15 zile”, a spus Liviu Zanfirescu, director general al Politiei Locale Iasi.

Tot prin majorarea termenului de plata se urmareste inclusiv degrevarea instantelor de judecata, care au numeroase cauze privind contestatii împotriva sanctiunilor aplicate prin procesele verbale de contraventie. Totodata, este o masura buna pentru soferii care incearca sa-si plateasca amenzile la timp.

“Pentru soferii si pietonii din Iasi, noua modificare legislativa prinde bine. In 15 zile vor putea face mai usor rost de bani. Noua modificare legislativa le va permite soferilor si pietonilor care primesc sanctiuni sa achite jumatate din amenda in 15 zile. Deocamdata nu au fost schimbate procesele verbale tipizate, insa politistul care va aplica sanctiunea va avea grija sa modifice termenul in care poate fi achitata sanctiunea”, a precizat subcomisarul Mihai Soric, seful Serviciului Rutier Iasi.

Citeste si: Lovitura dura pentru soferii din Iasi. Primaria le-a pregatit o surpriza de proportii chiar in centrul orasului! Schimbare radicala!

Ce trebuie sa contina procesul verbal de contraventie
Legea contraventionala apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penala. Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local. Odata cu modificarile facute nu vor mai fi permise erorile din procesele verbale, respectiv cele fara CNP nu vor fi luate in considerare.

“Procesul verbal de constatare a contraventiei va cuprinde în mod obligatoriu: data si locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul si codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savârsita, precum si aratarea împrejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; posibilitatea achitarii, în termen de 15 zile de la data înmânarii sau comunicarii procesului verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ; termenul de exercitare a caii de atac si instanta la care se depune plângerea”, se arata in modificarile facute la Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata in 2018.

Citeste si: Toti soferii trebuie sa stie asta. Se pregateste o noua taxa auto. Anuntul facut de ministrul Mediului

SURSA

Share.

Comments are closed.