Originar din zonele aride și stâncoase din bazinul mediteranean, cimbrul oferă numeroase proprietăți medicinale.
Pe lângă utilizarea acestei plante aromatice la gătit, proprietățile sale antiinflamatorii, beneficiile sale antiseptice și conținutul său de antioxidanți o fac un adevărat aliat în ameliorarea afecțiunilor intestinale și respiratorii. Este un stimulent al imunității și un antiinfecțios cu spectru larg, care trebuie utilizat fără moderare.
Multe specii cresc în grădini, unele cu frunze ornamentale sau care dau un miros original, cum ar fi cimbru de lămâie. Dar cimbru comun (Thymus vulgaris) și cimbru sălbatic (Thymus serpyllum) sunt cele mai bune două pentru remedii naturale. Cel mai bine este să le alegeți la jumătatea zilei, când soarele le-a crescut concentrația de ulei esențial.
Utilizările sale
Cu proprietăți antiseptice, antispastice și anti-tuse, cimbrul este eficient împotriva durerilor de gât și este recomandat împotriva tusei, răcelii, sinuzitei, rinitei, bronșitei sau altor afecțiuni ale căilor respiratorii și sferei ORL.
Cel mai bun mod de a curăța rapid bronhiile este de a inspira peste un castron care conține o infuzie fierbinte de cimbru. Un ceai de cimbru este, de asemenea, un drenaj excelent pentru ficat.
Puteți bea două până la trei câni dintr-o infuzie de cimbru sălbatic sau cimbru în timpul zilei, care va avea ca efect expulzarea toxinelor din organism și combaterea radicalilor liberi. Dozați la 30 g pe litru de apă și adăugați o lingură de miere, deoarece gustul este destul de puternic. De asemenea, puteți îndulci cu miere de cimbru.
Această plantă medicinală are și proprietăți tonice și stimulează sistemul nervos.
O infuzie bună după masă vă permite să vă întoarceți la locul de muncă fără să vă simțiți somnolenți în timpul digestiei. În acest caz, creșteți doza la 50 g (puțin mai mult de 3 linguri) pe litru de apă. În cele din urmă, acțiunea sa antispastică este recomandată pentru sănătatea digestiva și pentru ameliorarea tulburărilor stomacale.
Balonare, diaree, gaze, crampe … lasă-l la infuzat câteva minute în apă care fierbe. Bonus: beneficiați și de fenoli, molecule antioxidante cu multe virtuți.
Cum se usucă cimbru?
Alegeți câteva crenguțe de cimbru din grădina dvs. și legați tulpinile împreuna pentru a forma un buchet.
Apoi uscați-le agățându-le cu susul în jos. De asemenea, le puteți întinde pe ziar într-un loc întunecat și cald timp de 1-2 săptămâni. Odată ce frunzele sunt uscate, tot ce trebuie să faci este să le folosești pentru a- ți pregăti ceaiurile de plante și infuziile .
Ingredientele active ale cimbrului
Componentele sale sunt multiple, în special în uleiul esențial de cimbru care este adesea utilizat în medicina pe bază de plante: linalol, deparazitare, antifungic și formidabil antibacterian care face posibilă combaterea candidozei și a infecțiilor în timp ce stimulează sistemul imunitar; timol, antiinfecțios și antiparazitar; geraniol, neurotonic, stimulant și antiviral.
Cimbrul conține și flavonoide (luteolol, apigenol etc.), pe lângă faptul că este o sursă considerabilă de vitamina C.
Cimbrul uscat este o sursă bună de mangan, calciu și vitamina K, esențială pentru reglarea coagulării sângelui.
Care sunt celelalte utilizări ale sale?
PRODUSE COSMETICE
Apreciat în cosmetica naturală, cimbrul poate înlocui pasta de dinți datorită proprietăților sale antiseptice; udați periuța de dinți și presarăți cu pulbere de cimbru. A se utiliza de 2 până la 3 ori pe săptămână.
Apă de gură
Sub formă de apă de gură sau gargară, efectul său antiinflamator ameliorează tulburările sferei bucofaringiene: cavități, respirație urât mirositoare, gingivită … Un decoct de cimbru este, de asemenea, eficient împotriva durerilor de gât. Luați cimbru uscat (5 g) și lăsați-l să se infuzeze timp de 10 minute într-o oală cu apă clocotită.
Acum puteți filtra și utiliza această infuzie (răcită) pentru îngrijirea dumneavoastră, procedând ca pentru o apă de gură clasică.
PENTRU PÂR
Câteva tulpini întregi fierte în puțină apă sunt folosite pentru a face o loțiune tonică pentru scalp, pentru a fi folosită ca și clătire după șamponare.
Sursa: secretele.com