In cazul in care iti doresti sa iti protejezi rinichii, nu face asta

0

Rinichii sunt unul din cele mai importante organe din corp, tot organismul nostru depinzand de buna lor functionare. Acestia sunt pozitionati lateral fata de muschii spatelui, in cavitatea abdominala superioara dreapta, sub coaste si sunt in forma de fasole.

Aceste doua organe aparent neimportante sunt responsabile pentru o serie de procese din corp. In primul rand detoxifica sangele, elimina deseurile prin urina si filtreaza excesul de apa retinut in corp. Mai mult de atat, sunt responsabili pentru regularea nivelului de calciu si fosfat precum si cu secretarea hormonilor care sunt mai tarziu responsabili cu regularea tensiunii arteriale si crearea celulelor rosii. Acestia sunt de asemenea vitali pentru transportul de oxigen si nutrienti importanti prin corp.

Pentru o sanatate optima aveti nevoie de o pereche de rinichi functionali deoarece daca functioa lor este perturbata asta poate duce la defectarea rinichilor si poate provoca o serie de probleme de sanatate. Cele mai evidente semne care indica o defectiune a rinichilor sunt: schimbarea culorii si cantitatii urinei, ameteli, varsaturi, anemie, dificultati respiratorii, senzatie de rece in cea mai mare parte a timpului, oboseala sau extenuare, mancarimi ale pielii, respiratie urat mirositoare si dureri bruste in organism.

Iata cativa dintre factorii care pot influenta functia rinichilor in mod negativ, ceea ce inseamna ca trebuie neaparat sa le evitati:

  1. Consum insuficient de apa

Daca nu bei destula apa, rinichii tai ar putea sa nu mai functioneze. Cum sunt aceste doua lucruri conectate? Ei bine, unul din functiile principale ale rinichilor este sa elimine deseurile metabolice din corp si sa regleze productia hematiilor. Daca nu aveti suficienta apa in corpul dumneavoastra, sangele devine mai concentrat si fluxul sanguin la nivelul rinichilor se reduce. Acest lucru afecteaza capacitatea rinichilor de a elimina toxinele din organism, ceea ce duce in cele din urma la o acumulare de toxine in organism.

Conform National Kidney Foundation, ar trebui sa bei cel putin 10-12 pahare de apa pe zi (un adult sanatos) aceasta cantitate fiind suficienta pentru buna functionare a acestor organe vitale.

  1. Consumul excesiv de cafea

Cofeina din cafea va poate afecta rinichii, daca este in cantitati excesive deoarece poate duce la hipertensiune si suprasolicitarea rinichilor. Acest lucru poate avea consecinte grave pe termen lung. Kidney International a publicat un studiu in 2002 care a aratat conexiunea dintre excesul de cofeina si pietrele la rinichi deoarece cafeina creste excretia de calciu in urina.

Asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti din a consuma cafea, dar consuma cu moderatie. Doza optima ar trebui sa fie 1-2 cesti de cafea si 3 cesti de ceai pe zi.

  1. Consum ridicat de sare

Sarea este un alt ingredient care poate cauza probleme semnificative la rinichi, precum si probleme de sanatate in general. Rinichii metabolizeaza in jur de 95% din aportul de sodiu din mancare, asa ca o cantitate crescuta ii poate suprasolicita si cauza complicatii.

Consumul ridicat de sodiu face rinichii sa lucreze mai mult pentru eliminarea excesului de sare. In consecinta, acest lucru duce la reducerea functiei renale si retentie de apa in organism. Retentia de apa, pe de alta parte, poate creste tensiunea arteriala, care poate inrautati sanatatea rinichilor. Doza zilnica de sare nu ar trebui sa depaseasca doza recomandata de 5 grame pe zi, orice cantitate in plus va provoca mai multe probleme.

  1. Consumul excesiv de alcool

Alcoolul este, ca orice altceva, inofensiv daca este consumat cu moderatie. Cantitatea excesiva poate duce la probleme renale serioase. Cantitatile mari de alcol pot duce la depozitarea acidului urin in tuburile renale cauzand obstructie tubulara. Acest lucru creste riscul de insuficienta renala. Mai mult de atat, alcoolul cauzeaza deshidratare afectand astfel functia renala normala.

O cantitate recomandata de alcool pe zi este 2 bauturi pentru barbati si 1 bautura pentru femei si persoane in varsta.

  1. Lipsa de somn

Lipsa de somn nu este doar rea pentru rinichi, dar este rea si pentru intregul organism. Conform expertilor, fiecare adult ar trebui sa aiba 6-8 ore de somn pe noapte. Ceva mai putin somn poate avea efecte daunatoare pe termen lung.

In timp ce dormi tesuturile organelor se regenereaza. In consecinta, atunci cand esti deficitar cu somnul, procesul de regenerare este impiedicat, ceea ce duce la daune ale rinichilor si a altor organe.

Conform studiilor pe acest subiect, lipsa de somn poate duce la hipertensiune si arteroscleroza care poate creste riscul de insuficienta renala. Rinichii vor functiona perfect daca veti avea obiceiuri sanatoase de somn.

 

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthycaregroup.com

Photo: Sepalika

Share.

Comments are closed.