Ce spune lunula unghiilor despre sănătatea ta, in functie de forma si culoare

0

Unghiile, chiar daca sunt anexe, sunt foarte importante, deoarece modificarile de la nivelul lor pot anunta boli cu rasunet sistemic.

Unghiile sanatoase sunt de obicei netede, de culoare roz, uniforme, cu lunula alba (aceasta este zona palida de la baza unghiei). Decolorari si modificari de forma specifice pot semnala diverse boli pulmonare, boli cardiovasculare, renale si hepatice sau diabet zaharat si anemie. Punctele albe si santurile verticale sunt de obicei fara semnificatie patologica grava.

Ce spune lunula despre sanatatea noastra?
Lunula, care provine din cuvantul latin pentru “luna mica”, este zona alba din jurul unghiilor. Aceasta mica parte de pe unghie este extreme de sensibila si foarte vulnerabila.
Partea alba a acestei structuri este vizibila intrucat reprezinta al cincilea strat bazal al epidermei. De fapt, ascunde vasele de sange situate dedesubt si este cel mai vizibila pe degetul cel mare. Cu toate acestea, forma de „luna” nu este vizibila in cazul tuturor. Uneori, stratul de piele care inconjoara degetele poate acoperi lunula facand-o mai putin vizibila sau deloc vizibila.

Daca lunula sufera un accident sau o afectiune, atunci intreaga unghie va fi deformata. Potrivit medicinei alternative, lunula poate spune extrem de multe lucruri despre sanatatea noastra. De fapt, medicina chinezeasca considera ca lipsa lunulei poate fi un semn al diabetului sau anemiei.

Daca lunula este rosie, poate fi un simptom al bolilor cardio-vasculare. Lunula lipsa sau foarte mica indica de cele mai multe ori prezenta indigestiei care este rezultatul acumularii de toxine si al metabolismului foarte lent. Conform medicilor specialisti, un individ perfect sanatos trebuie sa aiba in jur de 7-8 lunule vizibile. In cazul in care aveti lunula doar pe degetul mare, se poate sa fie un simptom al insuficientei renale.

Lipsa sau micsorarea lunulei unghiei ne vorbeste despre modificari in starea ficatului, intestinelor si pancreasului, procese inflamatorii si boli ginecologice. Lipsa lunulei  poate fi un semn al problemelor cu tensiunea arteriala, cu capilarele si venele. Lunula unghiei degetului inelar ne vorbeste despre functionarea sistemul endocrin. Absenta lunulei in cazul acestei unghii  poate insemna tulburari ale metabolismului si sistemului limfatic.

Lunula unghiei degetului mic este un idicator al sanatatii inimii si intestinului subtire. Cu varsta, aceasta lunula este prima care dispare intrucat in intestinul subtire incep sa se acumuleze toxinele. De asemenea, o glanda tiroida functionala este indicata de prezenta lunulei albe pe fiecare unghie. In cazul problemelor cu glanda tiroida, lunula nu mai are culoarea alba si nu este usor de diferentiat de patul unghiei. Un semicerc albastrui in jurul semilunei trage un semnal de alarma asupta bolilor plamanilor, iar un semicerc rosiatic in acelasi loc tradeaza posibile boli cardiovasculare. Daca pielea din jurul lunelei arata de parca ar fi curs carmin pe ea, ne putem gandi la un dezechilibru la nivelul tesutului conjuctiv.

Asadar, unghiile ne pot dezvalui multe despre starea sanatatii noastre. In cazul unui organism sanatos, unghiile sunt plate, netede, de culoare roz si nuanta mata. Modificarea culorii unghiilor indica asupra faptului ca, in ultima luna, ceva nu a mers bine in organism. Schimbarea formei, structurii si reliefului unghiilor ne vorbeste despre afectiuni cronice grave ascunse, ce decurg latent. In acelaşi timp, nu trebuie sa uitam si de predispunerea genetica a organismului, in ceea ce priveste producerea unor schimbari in aspectul exterior al unghiilor.

Lunula unghiilor este un punct de reper al sanatatii noastre. Prin urmare, daca observati vreo modificare a acestei structuri albe de pe unghii, incercati sa vedeti care este cauza.
SURSE SELECTIVE: www.healthylifevision.comepochtimes-romania.comwww.dietetik.ro

Articol preluat de pe andreilaslau.ro

Share.

Comments are closed.