Ciuboțica cucului este una dintre cele mai răspândite plante medicinale, care se găsește prin pășuni și fânețe, în zonele de deal și de munte. Descoperă ce beneficii au florile de culoare galbenă și cum trebuie folosite pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni.
Ciuboțica cucului, Primula officinalis, este planta cunoscută și sub denumirea de “talpa gâștii”, primula, “clopoțel”, “urechița ursului”, “anghelina”, “cizma cucului” sau “urechea șoarecelui”. De la plantă se pot folosi în scop terapeutic florile, frunzele și rădăcinile.
Ciuboțica cucului – compoziție Rădăcina și rizomii plantei conțin saponozide triterpenice de tipul primulei, zaharuri, ulei volatil, acid primulinic, dar și amidon. Florile de ciuboțica cucului conțin saponozide și flavonoizi, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C și carotenoizi. Acțiunea și proprietăți Calmantă; Sudorifică; Cicatrizantă; Sedativă; Emolientă; Antispastică; Secretolitică; Diaforetică; Fluidifiant al secrețiilor bronșice. Preparatele pe bază de ciuboțica cucului sunt recomandate pentru a trata afecțiuni interne precum:
inflamarea căilor respiratorii, tulburări gastro-intestinale, insomnii, febră, rinită alergică, calmarea sistemului nervos, vărsături, cefalee, litiază urinară, pneumonie, laringită, reumatism, gripă, calculi vezicali.
Sursa: libertatea
Discussion about this post