Consumați Lapte Românesc – După eliminarea cotelor de lapte din luna curentă şi lipsa unei reacţii guvernamentale, fermierii mici din România, ameninţaţi de faliment, au decis să se unească pentru a construi din propriile resurse, fabrici de lapte care ar putea produce produse pentru supermarketuri.
Dacă singuri, micii fermieri din România nu au nicio putere în faţa marilor producători precum Danone, Friesland (marca Napolact), Lactalis (au preluat LaDorna), Hochland sau Bongrain (marca Delaco), aceştia au decis să facă front comun pentru a-şi crea propriile fabrici de lapte în speranţa că produsele acestora vor putea ajunge pe rafturile din hipermarketuri, scrie gazetadeinformatii.ro.
Încă din 2011, un grup de 16 fermieri din Arad au investit 2 milioane de euro într-o fabrică de lactate pentru a face faţă comerţului modern, iar astăzi funcţionează la capacitate maximă, procesând 15.000 de litri de lapte pe zi.
Consumați Lapte Românesc „Am decis să investim în fabrică pentru că doar astfel puteam intra în comerţul modern, în magazinele mari.
Înainte noi ne vindeam produsele la Bucureşti, în pie¬ţele tradiţionale sau către mici magazine. Ne-am dat seama însă că viitorul este în comerţul modern“, spune Ioan Branga, directorul general al Cris Sib Lacto şi unul dintre cei 16 fermieri care au fuzionat.
Consumați Lapte Românesc Investiţia de la Arad este una dintre puţinele în domeniu în contextul în care în ultimii 3 ani s-au închis peste 100 de fabrici de lactate, iar micii furnizori români stau la mâna marilor producători ai corporațiilor internaționale. În acest context, asocierea între mai mulţi fermieri mici şi realizarea de investiţii în mici centre de producţie ar putea asigura economiei o creştere de 5%, conform Ziarului Financiar.
Acum câteva săptămâni, o altă in¬ves¬tiţie similară a fost făcută în Harghita, unde peste 100 de cres¬cători de bovine au deschis o fabrică de lapte. Investiţia de 450.000 de euro a fost realizată din contribuţiile composesoratelor şi bisericilor din comuna Frumoasa şi satele aparţinătoare Barzava şi Nicoleşti, ale Consiliului Local, precum şi ale membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din zonă.
Fabrica de lapte a fost inaugurată la începutul acestei luni, iar fermierii speră să producă la capacitate maximă pentru a constitui o piaţă sigură în România.
Aceste două cazuri reprezintă lupta de rezistenţă a micilor fermieri din România, care sunt pot dispărea odată cu ridicarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană. Eliminarea limitelor impuse tuturor statelor membre la producţia de lapte poate reorienta producătorii către alţi furnizori decât cei români, precum cei din Ungaria, Polonia, Austria sau Olanda.
Discussion about this post