Consumul de turmeric si beneficiile acestuia

0

Turmericul este o planta veche care provine de la radacina plantei Curcuma longa.

Proabil ca sunteti familiarizat cu aroma calda, piperata si amara a turmericului cand este folosit ca si condiment la gatit – de multe ori in curry – dar a fost de fapt utilizat de peste 4000 de ani ca remediu pentru nenumarate boli. Cercetatorii de azi pretind ca turmericul nu este doar un agent puternic anti-cancer, anti-bacterian si anti-inflamator, dar de asemenea este un remediu puternic pentru problemele digsetive.

Cat de mult turmeric ar trebui sa consumi?

In functie de motivul utilizarii si forma in care il luati, doza de turmeric se va modifica. Dar iata un ghid specific conceput de cadrele medicale bine instruite.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca exista doua tipuri de dozare a turmericului:

Preventiv – De obicei este o doza mica, care poate fi luatata cat e necesar sau pe termen nelimitat.

Curativ – O doza curativa este de obicei mult mai mare decat cea preventiva si este folosita pentru un diagnostic concret. O doza mare nu trebuie luata pe termen nelimitat, ci numai pana cand problema este rezolvata.

In dozele recomandate de mai jos, veti observa ca unele dintre cele mai mari doze curative sunt recomandate persoanelor care sufera de dureri extreme cum ar fi artrita sau persoanele bolnave de cancer.

Turmericul este disponibil sub urmatoarele forme:

Radacina proaspata: Acesta este, in esenta, turmeric proaspat care inca are umiditatea naturala a plantei. Puteti adauga asta in mancare cum ar fi salate sau chiar un preparat cu legume. Nu gatiti sau incalziti deoarece ii stricati valorile nutritive.

Radacina uscata: Pulberele de turmeric se face prin uscarea si congelarea radacinii proaspete, si apoi macinarea pana ce debine pulbere. Suplimentele sunt, de obicei in aceasta forma. Curcumina este extrasa din turmeric si apoi este concentrata pentru a face pulberi standardizate (fiecare doza trebuie sa contina cantitatea exacta de ingrediente active, care urmeaza sa fie numite standardizate)

Extract fluid: Acesta este forma lichida a ingredientelor active de obicei amestecate cu glicerina vegetala si apa.

Tinctura: Tinctura este facuta cu alcool, ca si metoda de livrare. Puterea tincturii variaza, dar ingredientele de baza sunt aceleasi: turmeric, apa distilata si 20%alcool.

Ceai: Radacina de turmeric este disponibila sub forma de ceai. Unora le place sa adauge putin ulei de cocos/lapte si piper negru sau lapte si miere.

Nota: Piperina, ingredientul activ din piperul negru va creste in mod semnificativ biodisponibilitatea turmericului cu 2000%. La fel si utilizarea uleiului de cocos.

Dozarea ideala de turmeric

Conform University of Maryland Medical Center, acestea sunt dozele standard pentru adulti:

5-3g de radacina proaspata, zilnic

1-3g radacina uscata(pulbere), zilnic

400-600mg curcumina (pulbere standardizata) de 3 ori pe zi

(1:1) 30-90 picaturi de extract fluid zilnic

(1:2) 15-30 picaturi de tinctura de 4 ori pe zi.

Conform WebMD, urmatoarea dozare este necesara pentru fiecare afectiune in parte:

Probleme de stomac: 500mg turmeric, de 4 ori pe zi

Osteoartrita: 500mg de extract de turmeric specific pentru aceasta afectiune, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi

Artrita reumatoida: 500mg de extract de turmeric care contine 95% pudra standardizata, de doua ori pe zi

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthylifeidea.com

Photo: healthandhealthyliving.com

Share.

Comments are closed.