Cutremur PUTERNIC in Romania! Ce magnitudine a avut. Avertismentul directorului INFP

0

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 4,1 s-a înregistrat vineri dimineață, la ora 10:00, în zona seismică Vrancea. INFP a actualizat ulterior magnitudinea la 4.

Actualizare 10:20. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a revizuit seismul al magnitudinea 4 și adâncimea la 133 de kilometri.

Potrivit INFP, seismul a avut loc în județul Vrancea, la adâncimea de 150 de kilometri și a avut o magnitudine de moment de 4,1.

Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de II grad(e) Mercalli.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (42km), Covasna (45km), Slănic-Moldova (52km), Odobești (55km), Târgu Secuiesc (56km).

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, până în acest moment, nu s-au înregistrat apeluri sau alte informații privind posibile pagube.

Cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,4 grade, s-a produs în 9 ianuarie, în zona Vrancea.

Directorul INFP a precizat că este posibil ca următoarele zile să se mai înregistreze nişte replici ale cutremurului, însă scăzute în intensitate.

„Ca activitate, este un regim la care ne aşteptăm în Vrancea. În primul rând cutremure mici de 2-3, cam 15 pe lună aproximativ statistic, acestea vor fi în permanenţă. Cutremurele ceva mai mari, peste 4, mai rare, vor fi cam la interval de o lună, dar ele trebuie să înţelegeţi că pot să fie două într-o lună, câteva luni să nu fie, nu neapărat unul în fiecare lună.

Cutremure mari, de peste 5, sunt mai rare, nu e obligatoriu să avem anul acesta, e posibil să nu avem niciunul, acestea sunt doar prognoze, iar un cutremur mare este foarte greu de prognozat. E posibil să apară cam oricând, dar sunt rare. Poate fi peste 5 ani, peste 10 ani un cutremur peste 7 . Astea mari sunt rare, cam 2-3 pe secol . Acum suntem într o perioada mai liniştită, nu avem semne că va veni un cutremur mare foarte curând”, a completat Radulian.

Share.

Comments are closed.