Dumnezeu ne-a dat de toate! Rădăcina din România care reduce glicemia, protejează ficatul de toxine, reduce absorbția colesterolului și a trigliceridelor

0

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă foarte bună pentru sănătate. Cu toate că nu este prea des folosită, are multe beneficii pentru organism.

Este o plantă bianuală (trăiește doi ani). În primul an își dezvoltă sistemul de rădăcini și frunzele, pentru ca în al doilea an să facă flori și fructe, după care moare.

Planta bună de recoltat este cea în vârstă de un an, adică fără tija floriferă, care poate fi culeasă toamna.

În scop terapeutic se folosește rădăcina de brusture, considerată mult timp în Europa cel mai important remediu pentru curățarea sângelui.

De asemenea, datorită unor acizi cu proprietăți detoxifiante, rădăcina de brusture stimulează funcția hepatobiliară și apără organismul de efectele unor substanțe nocive precum tutunul și alcoolul.

În volumul „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z”, dr. farmacist Ovidiu Bojor precizează: „Prin conținutul sau în acizi cafeilchimici, conținuți în cantități apreciabile în rădăcina de brusture, aceștia au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu mulți agenți hepatotoxici.”

Beneficiile rădăcinii de brusture

Despre beneficiile rădăcinii de brusture, fitoterapeuții spun că, prin compoziția de săruri de potasiu, vitamine din complexul B, uleiuri volatile și tanin, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri în detoxificarea organismului.

Reduce glicemia

Cercetările au dovedit că rădăcina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zahărului din sânge. De aceea, fitoterapeuții le recomandă terapia cu ceai din rădăcină de brusture mai ales bolnavilor de diabet.

„În ceea ce privește acțiunea hipoglicemiantă, aceasta se datorează conținutului foarte ridicat de insulină, privează pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe în organism.

Reduce și absorbția glucozei în organism”, notează dr. farmacist Ovidiu Bojor în lucrarea menționată.

Tratamente cu rădăcină de brusture – leac pentru afecțiunile pielii

În funcţie de gravitatea situaţiei, un decoct concentrat, tot din rădăcină de brusture poate atenua durerile şi disconfortul create de arsurile superficiale. Preparat din 4-5 linguri de rădăcină la 1 l de apă, decoctul se aplică sub formă de cataplasme pe zona lezată, dar numai când rănile nu sunt foarte grave.

În cazul problemelor estetice de piele, cum sunt acneea, furunculoza sau cuperoza, frunzele de brusture pot fi „medicul verde” din natură care să te scape de aceste neplăceri.

Brusturele conţine arctiozidă, o substanţă cu acţiune similară penicilinei, iar cataplasmele cu frunzele acestei plante sunt indicate drept tratament. Compresele se schimbă de 3 ori pe zi, într-o cură de 2-3 săptămâni.

Poţi bea în paralel şi un decoct din rădăcină de brusture şi de cicoare, care se prepară din 30 de g de amestec fiert şi strecurat la un litru de apă, pe care îl bei pe parcursul întregii zile.

Tratamente cu rădăcină de brusture – pentru o bilă harnică

Ceaiul de brusture este recomandat și pentru stimularea funcţiei hepato-biliare. Planta este considerată ca fiind una dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului.

Poţi prepara ceaiul dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunţită şi din 300 ml de apă clocotită şi se fierbe la foc mic timp de 2-3 minute, apoi se lasă la infuzat un sfert de oră. Se filtrează şi bei o cană zilnic timp de două săptămâni. Este o cură recomandată şi celor cu calculi biliari.

Tratamente cu rădăcină de brusture – dureri reumatice

Durerile provocate de reumatism sau de vreo luxaţie sau entorsă pot fi atenuate de comprese cu decoct din rădăcină de brusture, pe care-l prepari din 2 linguri de rădăcină de brusture mărunţită la o cană cu apă.

Laşi la infuzat timp de un sfert de oră, îmbibi o compresă în această soluţie şi aplici pe locul dureros. Dacă nu ai timp pentru un astfel de remediu, poţi la fel de bine să speli şi să mărunţeşti câteva frunze de brusture pe care să le pui pe locul dureros.

Tratamente cu rădăcină de brusture – căderea părului

Pentru a stopa căderea părului, poţi apela la două remedii. Primul este un ceai din rădăcină de brusture amestecat cu alte 2 infuzii din rădăcină de urzică şi frunze de mesteacăn.

Masezi pielea capului cu acest amestec, după ce adaugi şi o lingură de oţet. Aplici o dată pe săptămână după ce ai spălat părul în prealabil.

Al doilea remediu este un decoct tot din 2 linguriţe de pulbere de rădăcină la un pahar de apă, care se lasă la macerat timp de 6-8 ore.

Strecori soluţia, iar planta rămasă după filtrare se fierbe 5 minute în 200 ml de apă. Laşi la răcit, amesteci cele două extracte şi speli şi clăteşti părul.

Share.

Comments are closed.