Durerile articulare pot impiedica desfasurarea activitatilor de zi cu zi si pot provoca mai departe inflamatii, edeme, rigiditate si disconfort. Foarte multi oameni de diferite varste sufera de aceste dureri.
Durerile pot fi acute sau cronice, si pot varia in intensitate.
Principalele cauze ale durerilor articulare sunt guta si artrita, dar si accidentarile, leucemia, fracturile osoase, dislocatiile, fibromialgia, intinderile musculare, lupusul, si chiar bursita. Durerile de articulatii pot fi agravate de anumite alimente, dar si ameliorate printr-o alimentatie corecta.
Iata principalele alimente pe care trebuie sa le eviti daca suferi de dureri articulare:
Zaharul si indulcitorii artificiali
Zaharul in exces favorizeaza procesele inflamatorii si inmultirea produsilor finali de glicatie avansata. Zaharul activeaza citokinele, substante care declanseaza raspunsuri inflamatorii. In plus, zaharul favorizeaza ingrasarea.
Evita sucurile acidulate dulci. In 2014, Jurnalul American de Nutritie Clinica a publicat un studiu care a aratat ca zaharul din bauturile acidulate creste riscul de aparitie a artritei reumatoide la femei.
Asadar, renunta la zahar, dulciuri, prajituri, bomboane, bauturi acidulate si cereale dulci. Poti folosi alti indulcitori naturali precum miere, melasa si stevia.
Carnea rosie si carnea procesata
Aceste tipuri de carnuri au un continut mare de purine si nitriti, chimicale care agraveaza procesele inflamatoriile si durerile, dar si toxine precum glicani. Potrivit unui studiu din 2014, efectuat de Academia Nationala de Stiinta, glicanii din carnea rosie favorizeaza activitatea tumorala si agraveaza inflamatia.
Jurnalul American de Nutritie Clinica a publicat un alt studiu care a depistat o legatura stransa intre consumul de carne rosie si cresterea markerilor inflamatori.
Ouale
Consumul regulat de oua contribuie la agravarea inflamatiei si a edemelor. In special galbenusul de ou are acest efect, intrucat contine acid arahidonic, care produce mai departe prostaglandine (agenti inflamatori). Ouale au si un continut mare de grasimi saturate, care au efecte negative asupra organismului.
Berea
Consumul excesiv de alcool inrautateste durerile articulare. Berea contine purine, care sunt transformate de organism in acid uric, o substanta ce favorizeaza durerile articulare. Berea mai contine si gluten, care are efecte nocive asupra articulatiilor fragilizate.
Produsele lactate
Si lactatele pot inrautati durerile, deoarece au un continut ridicat de proteine. Potrivit Comitetului pentru Medicina Competenta, proteinele irita tesuturile conjunctive care invelesc articulatiile.
Mai mult, grasimile saturate continute de lactate (lapte, branza, unt) contribuie si ele la agravarea durerilor articulare. Incearca sa inlocuiesti lactatele cu lapte de migdale si de soia, tofu, sau macar margarina.
Cerealele si faina rafinata
Aceste produse au un indice glicemic ridicat, asa ca incurajeaza procesele inflamatorii.
S-a demonstrat stiintific ca, la consumul zilnic, cerealele si produsele de panificatie din faina rafinata favorizeaza aparitia bolilor autoimune cronice si cresc riscul de boli de inima, diabet si chiar cancer. Inlocuieste aceste produse cu orez brun, faina de migdale si de cocos, si cereale integrale.
Alimentele care contin glutamat monosodic
Aditivul alimentar MSG este adaugat in numeroase produse pentru potentarea aromei, si are un efect foarte nociv asupra artritei reumatoide.
Proteinele din zer
Caseina si glutenul agraveaza procesele inflamatorii. Caseina produce acid uric, care in timp poate favoriza imbolnavirea de guta. Si persoanele sensibile la gluten sunt mai predispuse la capatarea acestei boli. In 2013, Jurnalul de Biochimie Nutritionala a publicat un studiu care a aratat ca alimentele fara gluten reduc inflamatia, gradul de adipozitate si rezistenta la insulina.
Uleiul de porumb
Uleiul de porumb este bogat in acizi grasi omega-6, care pot fi periculosi pentru intregul organism. Un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie si Metabolism a aratat ca acesti acizi grasi contribuie la aparitia inflamatiei.
Asadar, evita soia, alunele, sosurile pentru salata si uleiurile din seminte de struguri si de sofranel. Acizii grasi omega-6 nu trebuie eliminati complet din alimentatie, ci mai degraba consumati cu moderatie.
Sarea rafinata
Sarea de masa contine multi aditivi si chimicale care compromit echilibrul fluidelor din corp. Pentru a preveni pierderea calciului prin urina, evita acest tip de sare. Alimentele intens procesate sunt si ele foarte bogate in sare, asa ca trebuie ocolite. La gatit, inlocuieste sarea de masa obisnuita cu sare de mare sau sare de Himalaya.
Discussion about this post