Ligia Muresan, o profesoara de biologie din Beclean isi imparte timpul intre catedra si… legume. De cand se stie, aceasta cultiva legume si verdeturi alaturi de familia sa. Surplusul il vinde chiar ea in Piata Decebal.
Atent coafata, cu o privire cand blanda, cand aspra, asa o gasim pe Ligia Muresan in Piata Decebal. Aceasta valorifica in piata surplusul de legume si verdeturi pe care il obtine in gradina sa din localitatea Floresti.
De mai bine de 15 ani, Ligia Muresan se imparte intre catedra si gradina. Aceasta preda biologie la Colegiul National „Petru Rares” din Beclean, iar timpul liber si-l petrece printre legume si verdeturi.
„Totul e din productie proprie, de la Floresti. La noi e o traditie cultivarea legumelor. Asa cultiva toti oamenii, indiferent de profesia pe care o au. Majoritatea sunt oameni care muncesc si traiesc din agricultura. Asa e traditia satului”, spune Ligia Muresan, conform activenews.ro.
Desi la prima vedere cele doua „cariere” nu par sa se impace, profesoara spune ca astfel echilibreaza munca fizica cu cea psihica.
„Pentru mine e un echilibru. La catedra am o munca psihica, iar aici e munca fizica si imi echilibrez putin si organismul. Asa ma mentin si fizic. Atata timp cat esti sanatos, e pacat sa stai. Trebuie sa fii activ, pentru ca miscarea inseamna viata,” precizeaza cu convingere dascalul.
Aceasta recunoaste ca sunt persoane care nu inteleg de ce munceste cot la cot cu taranii, cand ar putea sa ramana doar cu activitatea sa intelectuala.
„Ca sa intretii culturile trebuie sa muncesti in permanenta. Cand sunt libera de la scoala, muncesc si de dimineata pana seara, iar cand nu, muncesc cand vin de la scoala. Elevii stiu ca ma ocup cu asta in timpul liber, imi cunosc hobby-ul. A munci nu-i o rusine! Eu asa consider, e munca cinstita”, explica Ligia Muresan.
Ligia Muresan se ocupa de comercializarea legumelor de la A la Z. Aceasta le incarca intr-o autoutilitara, pe care o conduce chiar ea, le descarca si le aseaza atent pe taraba din Piata Decebal.
Profesoara spune ca legumele sale sunt bio, refuzand sa foloseasa orice fel de chimicale pentru a le ajuta sa creasca.
„In zona, solul este foarte fertil si numai cine nu vrea nu scoate productie generoasa acolo. Folosim doar ingrasamant natural, sunt legume bio”, mai spune profesoara
Discussion about this post