Leusteanul (Levisticum officinalis), denumit popular si buruiana de lungoare, leostean, libistoc, lustrean sau pascanat, este o planta erbacee, perena, aromatica, originara din bazinul mediteranean.
In scop medicinal se folosesc de la el atat frunzele si radacinile, cat si semintele.
Se poate consuma crud, in salate, ca si condiment in mancaruri si sub forma de ceai, suc si decoct. Iata cateva beneficii ale leusteanului:
1. Infuzia micsoreaza tensiunea arteriala
Ceaiul din leustean, preparat dintr-o lingura cu planta proaspata sau uscata, lasata la infuzat zece minute in 250 ml de apa fierbinte, este diuretic, imbunatateste activitatea rinichilor, este indicat in curele de slabit, in tulburari digestive si in afectiuni ale glandelor salivare.
De asemenea, normalizeaza scaunele, este bun contra gazelor, stimuleaza fluxul menstrual, elimina urina si expectoratiile in caz de catar bronsic. Infuzia de leustean are o actiune benefica si in edeme cardiace si scade tensiunea arteriala.
Se pot consuma trei-patru cani de ceai pe zi.
2. Radacina, un excelent sedativ
Decoctul din radacina se utilizeaza in tratarea a numeroase afectiuni, precum cele urinare, in pielonefrita, guta, reumatism, anemii, ca sedativ in stari de nervozitate, in migrena si in pneumonii.
Se prepara dintr-o radacina care se fierbe in 500 ml de apa, timp de 20-30 de minute. Se consuma la temperatura camerei, de-a lungul unei zile.
Fiertura din seminte de leustean (o lingurita cu seminte macinate se dau in clocot in 250 ml apa, timp de cinci minute) este eficienta in durerile abdominale, stomacale si in cazurile in care intarzie menstruatia.
3. Sucul de leustean contra anorexiei
Pentru un aport de vitamine, util in special in anorexie, este recomandat sucul de leustean, obtinut prin pasarea a cateva legaturi de planta.
De asemenea, consumand frunze proaspete, puteti preveni raceala si gripa si, totodata, veti scapa si de balonare
4. Piele sanatoasa
S-a observat ca leusteanul poate calma sau reduce edemul cutanat. Astfel, poate fi folosit in tratarea unor afectiuni ale pielii precum psoriazis, dermatita si acnee. Se pot aplica frunzele direct pe zona afectata sau se poate face unguent din leustean uscat.
5. Imbunatateste menstruatia
Leusteanul este des folosit in ameliorarea unor simptome menstruale, cum sunt crampele si balonarea.
Se pare ca beneficiile pe care le poate oferi in aceasta perioada a lunii se datoreaza in mare parte densitatii sale nutritive.
6. Previne formarea pietrelor la rinichi
Un factor esential in prevenirea formarii pietrelor la rinichi este consumul mare de apa. Leusteanul este ceea ce se numeste aquaretic. Promoveaza diureza apei in corp si urinarea fara pierderea de electroliti.
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: kilocalorii.ro