Metoda usoara care te ajuta sa indepartezi pesticidele de pe legume si fructe

0

Cu preturile produselor alimentare crescute pana la cer si cu cresterea reziduurilor de pesticide in legume si fructe, legumele si fructele proaspete si naturale vor deveni curand produse de lux, destinate celor care isi pot permite produse organice, fara chimicale.

Sursele din care reziduurile de pesticide ajung in alimentele noastre pot fi culturile tratate cu pesticide, sau prin aplicarea anumitor compusi chimici in casele noastre in scopul dezinfectiei. Aceste reziduuri, odata ajunse in organismul nostru, pot fi cauza multiplelor afectiuni acute si cronice. Prin urmare, primul pas spre sanatate este indepartarea pesticidelor, cat mai temeinic cu putinta.

In calitate de consumatori, noi nu avem nici un control asupra pesticidelor care sunt pulverizate pe fructe si legume in ferme, daca exista unele tehnici rapide pe care le putem face singuri si care ne pot ajuta sa scapam in mare masura de aceste rezuduuri.

Institutul National de Nutritie (NIN) a lansat recent liniile directoare dietetice pentru India. Acestea au introdus cativa pasi simpli care ar trebui adoptati in fiecare gospodarie, pentru a indeparta contaminarea cu reziduuri de pesticide. Acesti pasi simpli ar trebui sa fie afisati in fiecare gospodarie.

SPALAREA

Prin spalarea cu apa sarata 2%, se indeparteaza in cea mai mare parte reziduurile de pesticide de pe suprafata legumelor si fructelor. Spalarea cu apa rece este de asemenea utila, deoarece neutralizeaza aproximativ 75-80% dintre pesticide. Legumele cu frunze verzi trebuie sa fie foarte bine spalate. Reziduurile de pesticide din acestea sunt indepartate in mod satisfacator printr-o procesare normala, cum ar fi spalat, oparit si gatit.

Amestec de casa pentru spalare

Intr-un castron mare se amesteca o parte de otet si patru parti de apa. Se lasa fructele si legumele la inmuiat in acest amestec  pana la o ora. Apoi se clatesc cu apa si sunt gata pentru a fi consumate.

Aruncati o privire in castron, ar trebui sa vedeti tot ca a fost eliminat de pe produs. Acest amestec  va mai ajuta si la prelungirea duratei de viata a legumelor si fructelor voastre, astfel incat acestea sa se pastreze timp mai indelungat fara a se strica.

Spray facut in casa

Acest spray natural pentru indepartarea pesticidelor este deosebit de usor de preparat , din ingrediente pe care probabil le aveti deja in bucatarie!

1 lingura de suc de lamaie

2 linguri de bicarbonat

1 cana de apa

Amestecati ingredientele pana cand bicarbonatul de sodiu se dizolva, apoi turnati amestecul intr-un flacon curat cu pulverizator. Pulverizati amestecul pe fructe si legume si lasati sa stea timp de 5-10 minute. Clatiti amestecul si bucurati-va de savoarea produselor!

Blansarea (oparirea)

Este un tratament scurt cu apa sau abur, aplicat in mod special legumelor. Anumite reziduuri de pesticide pot fi indepartate cu succes prin blansare. Dar inainte de asta, este foarte important sa prespalam temeinic legumele si fructele.

 

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthycaregroup.com

Share.

Comments are closed.