România Mare – Primul Centenar: 5 minute de istorie – Unirea de la 1 Decembrie 1918

0

Timp de un an, Televiziunea Română va sărbători cel mai important eveniment din istoria României moderne printr-un amplu proiect editorial.

Sub genericul „România Mare – Primul Centenar”, TVR va realiza şi difuza pe toate canalele sale emisiuni speciale, transmisiuni în direct, documentare, filme artistice şi campanii susţinute de Ştirile TVR.

De vineri, 1 decembrie, istoricul Adrian Cioroianu ne prezintă o sută de poveşti despre începutul României Mari, de la Primul Război Mondial la Constituţia din 1923, de la încrâncenarea luptelor până la dramatismul tratativelor de pace. În fiecare zi, TVR 2, TVR Moldova şi TVR Internaţional vor difuza noua serie a emisiunii „5 minute de istorie”, dedicată Centenarului Marii Uniri.
“Pagini din istoria contemporană a României, de la Primul Război Mondial la Constituția din 1923, de la agonia luptelor până la dramatismul tratativelor de pace… începutul României Mari rămâne o fascinantă pagină de trecut. Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construiește zi de zi”, este crezul profesorului Adrian Cioroianu.
Primele 33 de episoade care se difuzează în luna decembrie au fost filmate în Bucureşti, Braşov, Sinaia, Craiova, Slatina, Constanţa, Mărăşeşti, Mărăşti. În total, sezonul al treilea al emisiunii “5 minute de istorie” va avea 100 de episoade.

Consacrată unei generaţii eroice, care a făurit şi cârmuit România modernă, noua serie a „Memorialului durerii”, „Oamenii mari care au făcut România Mare”, creionează portretele părinţilor fondatori ai noului stat român. În fiecare sâmbătă, de la ora 14.00, TVR 2 aduce povestea unor personalităţi precum Iuliu Maniu, Ion Lapedatu, Ilie Lazăr, episcopul Iuliu Hossu, Ion I.C. Brătianu sau Samoilă Mârza (fotograful Marii Uniri), militanţi neobosiţi pentru realizarea aspiraţiilor naţionale de întregire şi unitate.

SURSA

Share.

Comments are closed.