Somnifer natural – este foarte posibil sa nu fi auzit de el pana acum

0

Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familiaValerianaceae. Mai este denumită și odolean,năvalnicgușa-porumbelului sau iarba-pisicii.

Tulpina crește până la o înălțime de 70—170 cm. Florile sunt roșii-liliachii până la albe, grupate într-o inflorescențăumbeliformă. Înflorește în perioada iunie-august.

Principalele substanțe active sunt: ulei volatil, acid izovalerianic și acid valerianic, alcaloizi (catinină, alfa-metil-pirilcetonă, valerianonă). Preparatele dinrizom (ceai, tinctură, extract uscat), administrate intern și extern (băi), sunt indicate în stări de agitație, tulburări ale somnului și aritmii cardiace de natură nervoasă.

Utilizarea valerianei are o tradiție de peste patru mii de ani, fiind considerată o plantă de referință, atât în Europa, cât și în Asia. Investită și cu însușiri magice de tradiția populară, în ultimele patru decenii i-au fost dedicate sute și sute de studii medicale, care toate atestă acelaș lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor emoționale, precum și a bolilor fizice asociate lor. O problemă de extremă actualitate în vremurile noastre, care stau sub semnul tensiunii și al stresului.

Preparate pe baza de valeriana

Extractul hidroalcoolic (tinctura)

Este forma de administrare terapeutică cea mai frecvent utilizată, întrucat are o acțiune rapidă și intensă, chiar și în doze relativ mici. Iată metoda de preparare: se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri de pulbere de rădăcină de valeriană, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă vreme de două săptamâni într-un loc călduros, după care maceratul obținut se filtrează și se pune în sticluțe mici, inchise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi câte 10 picături diluate în puțină apă.

Pulberea de Valeriană

Se obține prin macinare cât mai fină a plantei, cu rașnița electrică de cafea. Depozitarea pulberii de rădăcină de valeriană se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță rasă, de pulbere de valeriană, pe stomacul gol.

Infuzia combinată

Se pun la macerat 3-4 linguri rase de rădăcină de valeriană mărunțită în jumatate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în înca jumatate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obținandu-se aproximativ un litru de preparat, care se folosește intern (1-2 cani pe zi).

Baia terapeutică

Medicina populară recomandă băile complete cu un extract de valeriană obținut astfel: o mână de plantă (aproximativ 50 de grame) se pune la macerat în doi litri de apă, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineața până după amiază), apoi preparatul se strecoară, maceratul rezultat punându-se deoparte, în timp ce planta rămasă se pune în alți doi litri de apă clocotită și se lasă să stea acoperită până se răcește, după care se filtrează. În final, se combină cele două preparate (maceratul și infuzia răcită), care se vor pune în apa de baie, potrivită la o temperatură de 39-40 de grade Celsius. Baia durează 10-15 minute, după care pacientul se va usca putin prin tamponare cu prosopul și va ramâne să se odihnească la loc foarte călduros, vreme de jumatate de oră.

SURSA: Wikipedia.org VIA ANDREILASLAU.RO

Share.

Comments are closed.