Varsta de pensionare pentru femei se schimba! La ce varsta vor putea sa iasa la pensie doamnele din Romania

0

Un nou proiect de lege prevede modificarea varstei de pensionare pentru femei. Astfel, potrivit initiativei legislative, orice femeie din Romania va putea sa iasa la pensie mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil nascut si crescut pana la varsta de cel putin 10 ani.

Principalul motiv pentru impunerea acestei masuri il reprezinta declinul demografic al populatiei Romaniei. Potrivit statisticilor, numarul locuitorilor tarii se reduce cu 5 persoane in fiecare ora. Un proiect similar a fost adoptat in anul 2000, insa a fost abrogat in 2010, an in care au fost impuse mai multe masuri de austeritate.

Citeste si:

Legea pensiilor: Cine ramane fara pensie de invaliditate
Legea pensiilor a fost lansata saptamana trecuta in dezbatere publica si cuprinde unele prevederi controversate. Conform noului proiect al legii pensiilor, mai multe categorii vor ramane fara pensie de invaliditate. Printre acestea se numara si persoanele care sufera de SIDA, scrie Libertatea.

In acest moment, pensia de invaliditate se acorda si celor cu SIDA, dar si celor care sufera de cancer si schizofrenie. De asemenea, in proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea ca elevii, studentii si ucenicii care si-au pierdut capacitatea de munca in timpul practicii primesc pensie de invaliditate.

Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie sa fie indeplinite cumulativ trei conditii: nu au implinit varsta de pensionare, au contribuit cel putin 15 ani la sistemul de pensii si si-au pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca.

Conditia de a contribui cel putin 15 ani in sistemul de pensii nu exista pana acum. Acest lucru inseamna ca, daca suferi un accident de munca la 10 ani dupa angajare si ai ramas in incapacitate de munca, statul nu iti va mai acorda pensie de invaliditate.

O astfel de conditie exista pana acum, dar doar in cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legatura cu munca. Statul va acorda in continuare asistenta celor care au fost raniti in Revolutia din 1989 si nu mai pot lucra.

Ce se intampla cu indemnizatia de insotitor. Pensionarii cu gradul I de invaliditate au dreptul si la o indemnizatie de insotitor, in valoare de 50% din salariul minim brut. In prezent, salariul minim brut e de 1.900 de lei, indemnizatia de insotitor ar fi de 950 de lei.

Anterior, cuantumul indemnizatiei de insotitor era de 80% din punctul de pensie si era diferita de indemnizatia de insotitor pentru persoanele cu handicap. Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si trei ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale.

Share.

Comments are closed.