Calciul este un mineral esențial, cu o importantă deosebită mai ales în sănătatea oaselor iar corpul nostru are nevoie de calciu pentru a stabiliza tensiunea arterială, pentru a transmite corect semnalele nervoase și pentru a regla secreția hormonală.
Când nivelul acestui mineral scade, organismul dă anumite semne pentru a ne alerta cu privire la această problemă. Astfel, este foarte important să cunoaștem aceste semne și să ne ascultăm corpul pentru a putea detecta asemenea dezechilibre.
Piele uscată
Lipsa de calciu (hipocalcemia) din organism se poate observa și pe piele atunci când aceasta devine caloasă și uscată. De asemenea, această lipsă este strâns legată și de apariția afecțiunilor pielii precum psoriazisul și eczemele.
Oboseală
Printre cele mai frecvente simptome ale lipsei de calciu se numără senzația de oboseală extremă, senzația că te miști extrem de lent, letargia și lipsa de energie.
Depresie
Calciul are un rol esențial în reglarea stării de spirit: este un sedativ natural care are efect de relaxare și de calmare. Astfel, cu cât nivelul calciului este mai scăzut, cu atât crește gradul de iritabilitate și de depresie.
Insomnie
Lipsa de calciu poate interfera și cu somnul iar această problemă este direct legată de rolul acestui mineral în crearea melatoninei, un hormon care ne ajută să adormim.
Parestezie
Lipsa de calciu poate duce și la parestezie care se manifestă prin amorțeală și furnicături în jurul gurii sau în degetele de la picioare și de la mâini, spasme musculare. Se întâmplă ca printre simptomele hipocalcemiei să găsim și problemele de memorie sau halucinațiile.
Îmbolnăvirea frecventă
Calciul ajută organismul să lupte împotriva virusurilor și împotriva bacteriilor și astfel are un rol important în funcționarea optimă a sistemului imunitar. Lipsa de calciu duce la scăderea rezistenței organismului la atacurile agenților patogeni, ceea ce duce la îmbolnăvirea frecventă.
Dificultăți la înghițire
Cu toate că pare ciudat, dificultatea la înghițire este și el un semn al deficienței de calciu. Este o senzație dureroasă de strângere care este cauzată de contractarea defectuoasă a mușchii gâtului. Există și cazuri grave în care se poate ajunge chiar și la spasme ale laringelui și la schimbări neobișnuite ale vocii.
Durere de dinți
Datorită faptului că majoritatea calciului se află în oase și dinți, de regulă, primii care suferă sunt dinții: în lipsa calciului, dinții devin galbeni și se deteriorează și crește riscul de parodontoză.
Crampe musculare
Crampele musculare apar mai ales în timpul nopții, la brațe, axile și picioare. Se întâmplă ca aceste crampe să fie urmate de dureri musculare în timpul activității zilnice precum mersul pe jos.
Tratament
Doza zilnică recomandată de calciu pentru un adult este de 1000 mg. Pentru a menține acest aport optim, se recomandă consumul de nap, broccoli, varză, legume verzi în general.
Alte alimente bogate în calciu: macrou, ton, sardine, somon, lapte, soia, brânza, semințele de susan, migdalele.
Mai mult, pentru a facilita absorbția de calciu în organism se recomandă creșterea aportului de vitamina D, care se poate obține din creveți, stridii, gălbenuș de eu, cereale și ciuperci.
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: sanatate.kilocalorii.ro