Orice supă pregătim, nu pot să lipsească din ea tăițeii sau găluștele proaspete și gustoase.
Pe deasupra cu aceste ingrediente putem transforma o supă într-un fel de mâncare mai consistent, chiar într-un fel principal. Vă arătăm cum se pregătesc, pas cu pas, cele mai gustoase rețete de aluaturi din supele ungurești.

GĂLUȘTE CU ȘUNCĂ

Scoatem miezul de la 2 chifle și îl tăiem în bucăți mici. 100 g șuncă sau carne afumată tăiată mărunt, amestecăm cu miezul de chiflă. În 10 ml smântână amestecăm 3 ouă, 40 g unt topit și piper măcinat. Această compoziție o amestecăm cu șunca și lăsăm puțin să stea. Pe urmă facem găluște și fierbem în apă cu puțină sare.

GĂLUȘTE CU CARTOFI

Zdrobim 2 cartofi fierți, punem unt cât o nucă, puțină sare și făină până obținem un aluat mai tare. Cu o linguriță rupem găluște din aluat și fierbem în supă. Aceste găluște sunt foarte gustoase în special în supa de roșii.

GĂLUȘTE DIN PLĂMÂN

Mărunțim 300 g de plămân de porc fiert, adăugăm 2 chifle înmuiate în apă, 3 ouă, 1 lingură făină, 50 g slănină afumată tăiată cubulețe și prăjită. În untura lăsată de slănină prăjim puțină ceapă, pe care o adăugăm la restul ingredientelor împreună cu sare și piper. Amestecăm bine totul și facem găluște, pe care le fierbem în apă cu sare.

“MAZĂRE PRĂJITĂ” (Zdrențe)

3 linguri făină, 2 ouă, puțină untură. Amestecăm făina cu ouăle într-un bol și turnăm lapte până obținem un aluat subțire ca pentru clătite. Punem sare după gust. Într-o tigaie topim puțină untură, aluatul îl turnăm încet într-o paletă perforată și îl scuturăm în tigaie să se prăjească uniform. Punem în supă numai înainte de servire, deoarece se înmoaie foarte repede.

GĂLUȘTE CU OREZ

În jumătate de litru de lapte fierbem 150 g orez. După ce s-a răcit, adăugăm puțin unt, 4 gălbenușuri, puțină sare, spuma de la 4 albușuri și făină cât cuprinde. Facem găluște și le fierbem în supă.

GĂLUȘTE CU MĂDUVĂ

Curățăm și spălăm măduva, sărăm, fierbem și dăm prin sită. Tăiem cubulețe 4 chifle, turnăm lapte peste, amestecăm cu măduva. Adăugăm 4 ouă, 2 linguri făină, sare și piper. Formăm găluște și le fierbem în supă.

TĂIȚEI “CIUPIȚI”

Din ouă și făină cu un pic de sare, frământăm un aluat. Ciupim aluatul în supa care fierbe la foc mic. Sunt ideali pentru supe de legume și fasole sau în supa de roșii.

GĂLUȘTE DIN GRIȘ

Ideal ar fi să folosiți untură de rață, dar se poate folosi și untura de porc, ulei sau unt. Pentru 4 persoane prăjim aproximativ 20 ml griș. Când are un miros plăcut și o culoare frumoasă, punem piper, sare, pătrunjel verde (dacă aveți acasă vegeta, puteți pune o linguriță), apoi turnăm supă sau apă rece până acoperim grișul. Amestecăm până se evaporă apa.

Răcim, punem ou și supă sau apă până se omogenizează. Cu mâinile umede formăm găluște. Le fierbem în supă de legume, supă de carne slabă, sau în supă de os. Avantajul acestor găluște este că dă un gust deosebit supelor și nu se umflă.