O familie a fost binecuvantata de Dumnezeu cu 19 copii. Doisprezece dintre ei au parasit deja casa parinteasca, locuind si lucrand peste hotare. Ceilalti sapte sunt liceeni si studenti.

Cu 15 ani in urma, presa din Moldova scria despre familia Ungureanu din satul Capriana, raionul Straseni. Atunci aveau 17 copii, iar inainte de revelion, s-au nascut gemenii Dima si Nicu. In acel moment, Maria si Mihai s-au gandit ca ajunge.
Dupa 15 ani, jurnalistii mers din nou la Capriana, in vizita la familia Ungureanu. Capul familiei in timp repara camionul din ograda, a invitat jurnalistii in casa, scrie extranews.ro.

„In casa lor te simti foarte bine, se vede ca a fost construita cu dragoste. In casa nu am mai vazut atata incaltaminte pentru copii, dar chiar si incaltaminte nu e chiar multa, se vede ca au mai plecat din copii.

Gazdele ne-au asezat la masa, una foarte mare, putin incomod, doi oameni la o asa masa mare”, scria un reporter.
Cand erati toata familia acasa, nu incapeati la aceasta masa mare, nu-i asa? Pe rand cred ca va asezati la masa.
– Nu e adevarat, incapeam toti, ne inghesuiam, dar incapeam. In schimb eram toata familia impreuna.

La intrebarea unde sunt copiii, Mihai a raspuns ca „2 invata la univeristate in Chisinau, alti trei la Straseni, fac liceul. Din 19 copii, 12 deja au plecat peste hotare, traiesc si muncesc acolo. Ne suna zilnic, avem apeluri din Franta, Spania, Italia si Olanda. S-au casatorit majoritatea, avem deja 8 nepoti.”
– E mai usor de trait acum? Nu trebuie de gatit, de spalat, de facut curat pentru o armata intreaga.
– Cand erau mici, imi era mai usor, spune Mihai. Nu simteam eu ca e greu.
– Cum asa? Toti trebuie hraniti la timp, trebuie educati, ajutati cu un sfat, cu rezolvarea problemelor fiecarui copil, de gasit bani pentru a intretine o asa familie mare.

– Acum ne trezim cu sotia, copii nu sunt acasa… e plictisitor, neobisnuit.
Mihai are 60 de ani, sotia sa Maria are 53, doi bunici tineri. In toamna, fiul lor Stefan se va casatori. La nunta vor veni toti copiii acasa, impreuna cu familiile lor.

– Vedeti acolo in deal? Acolo am vita de vie, iar acolo, aratand in alta parte, acolo cresc porumb. Poama o cresc pentru vanzare, dar si copiii nu ne uita, ne ajuta.
Dupa spusele lui Mihai, statul nu i-a ajutat foarte mult, daca nu chiar deloc.
– Doar pe vremea lui Voronin primeam cate 600 de lei pe luna, spune zambind dl Ungureanu, cum s-a schimbat guvernarea, bani nu am mai vazut. Stati ca mi-am amintit, fostul ministru al Apararii, Vitalie Marinuta ne-a cadonat odata 2000 de lei.

In timp ce ma petrecea, cu lacrimi in ochi Mihai mi-a spus „degraba si ceilalti vor pleca, vom romane doar in doi cu Maria.. Macar bine ca odata pe an ne strangem toti acasa, toata familia. Atunci in casa devine mai stramt chiar.”
Se vede ca celui mai fericit tata din Moldova ii este dor de vremurile cand in casa era stramt, cand in casa se auzeau voci de copii.
– Cred ca toti va invidiaza, la cati copii aveti.

– Ne invidiaza, dar nu pentru ca avem multi copii, pentru altceva. Ne invidiaza ca traim bine, unii au doi copii si nu sunt in stare sa ii creasca. Eu cand aveam copii mici, aveam 4 vaci, porci, gaini, animale am si acum multe. Niciodata nu am umblat cu bautul, copiii trebuiau educati. Devreme am aflat ce inseamna responsabilitate. Faceam bani cum puteam, lucram pe unde apucam. Ma mandresc ca impreuna cu Maria am educat asa copii, care nu beau, nu fumeaza, care au crescut adevarati oameni.