Te-ai trezit vreodată în mijlocul nopții cu mâna complet amorțită? Nu esti singur. Se întâmplă multor oameni și poate fi destul de frustrant. Pare că mâna ta nu te mai ascultă și încerci să faci tot posibilul pentru a-i redobândi atenția.
Dacă te confrunți cu aceste amorțeli, pe timp de noapte, nu le ignora! Ar putea fi un semn că ai o presiune crescută la unul dintre nervii palmei, iar acesta poate fi un semn de avertizare timpurie a sindromului de tunel carpian.
Sindromul Tunelului Carpian apare când există o presiune excesivă asupra nervului median. Acest nerv traversează lungimea brațului și controlează mișcarea și senzația degetului mare, precum și mișcarea tuturor celorlalte degete.
Condiția apare, de obicei, ca rezultat al hipotiroidismului, obezitatății, artritei reumatoide, diabetului și chiar al unei sarcini.
Iată câteva modalități de a preveni aceste amorțeli și apariția Sindromului Tunelului Carpian.
Ia pauze de la tastat
Una dintre cele mai frecvente cauze ale dezvoltării tunelului carpian este tastarea la computer prea mult timp. Dacă acest lucru ar putea fi cauza declanșatoare, încearcă să iei pauze în care îți întinzi brațele și încheieturile. Dacă uiți, poți fixa chiar o alarmă, care să îți amintească să iei o pauză.
Îndreaptă-ți încheieturile
Ai mare grijă la modul în care acționează încheietura, atunci când tastezi. Stă îndoită sau dreaptă? Poziția nefavorbailă poate fi un factor de risc în cazul apariției Sindromului de Tunel Carpian. Dacă vezi că aceasta este problema, încearcă să îți ajustezi scaunul astfel încât încheieturile și brațele să fie drepte.
Rotește încheietura
Uneori mișcarea este cel mai bun medicament. Înceară frecvent să te întinzi și să îți flexionezi încheieturile, în repetate rânduri. Acest lucru contribuie la întinderea mușchilor care înconjoară încheieturile mâinii și ajută tendoanele care trec prin tunelul carpian să rămână sănătoase.
Evită să dormi pe mâini
O cauza a amorțelii este presiunea pusă pe mâini și încheieturi. Aceasta le poate face să se slăbească. Încearcă noi poziții de dormit, preferabil pe spate sau pe burtă, cu brațele întinse în jurul taliei (nu sub pernă).
Citește care sunt cele 5 boli periculoase ce au ca simptome amorțirea mâinilor sau picioarelor!
Poartă o atelă
Dacă nu merge nimic, medicul îți poate sugera să porți o atelă, pentru o perioadă, pentru a preveni orice activitate care ar putea face mult rău încheieturilor tale și care ar putea duce la amorțirea brațelor. Se găsesc la orice farmacie și îți pot fi de mare ajutor.
Discussion about this post