Fiecaruia din noi ni s-a intamplat sa ne gandim la o idee grozava, ca apoi sa povestim in detaliu aceasta idee tuturor carora ii stim.
De exemplu ai decis sa scrii o carte, sa te pregatesti pentru un maraton sau sa deschizi o scoala de dans si consideri ca ar fi uimitor sa povestesti despre aceste planuri celor dragi.
Insa inainte de a face asta, gandeste-te daca este bine sa o faci. Oamenii de stiinta spun ca persoanele care ii instiinteaza pe altii despre planurile sale, au mai putine sanse de reusita.
Povestind despre planurile tale iti satisfaci nevoia de autorealizare, care iti saboteaza motivatia de a indeplini cea mai dificila parte din munca.
Peter Gollwitzer, profesor la Universitatea din New York, a incercat sa explice acest subiect. Psihologul mentioneaza ca in 1933 cercetatorii au descoperit ca daca noi ne exprimam planurile si intentiile celor din jur, creierul nostru incepe sa le perceapa pe acestea de parca ele s-ar fi deja realizat.
”Sa luam de exemplu o mama care vorbeste despre toate lucrurile bune pe care ea planifica sa le faca pentru copii sai – sa ii ajute sa invete mai bine la scoala, sa lucreze cu ei asupra imbunatatirii rezultatelor de la teste – in timp ce celelalte mame dau din cap in semn de aprobare.
Este mare probabilitatea ca ea nu va depune efortul de care este nevoie pentru realizarea acestor planuri. Insa numai povestind despre intentiile sale, ea deja este perceputa de cei din jur ca o mama ideala.”
Gollwitzer spune ca intentiile indeplinesc functiile unui simbol al realizarii acestora. Cand altii afla de planurile noastre, productivitatea noastra scade. Atunci cand ne exprimam un scop, experimentam un sentiment prematur al ”plinatatii”.
Daca intampini dificultati in finantarea unui proiect si esti nevoit sa te adresezi pentru ajutor celor din jur, de exemplu prin intermediul facebook-ului, atunci gandeste-te bine inainte de a-ti dezvalui planurile. Toata informatia divulgata trebuie sa fie o parte a unei strategii pe termen lung.
Iti poate parea straniu sfatul de a tine totul in taina, dar totusi incearca sa faci asta. Insa chiar daca ai decis sa povestesti despre intentiile tale cuiva, nu o face de parca deja ai realizat ceea ce ti-ai propus.
Daca vrei sa dai jos cateva kilograme, atunci nu spune: ”Ma duc la sala, pentru ca deja am cumparat abonament si adidasi noi”, ci ”Trebuie sa dau jos 10 kilograme, de aceea sa ma certi daca nu o sa merg la sala, ok?”.
De aceea, atunci cand o sa iti pui o dorinta, sa o tii secret!
Discussion about this post