Există o varietate de alimente care te pot ajuta în controlul optim de zahăr în sânge, care te pot ajuta să eviți complicațiile diabetului.
Noi îți oferim lista de alimente recomandate de specialiști, iar tu întreabă-ți medicul diabetolog în ce cantități poți să le consumi!
Atât în gestionarea cât și în prevenirea diabetului de tip 1 și 2, dieta joacă un rol extrem de important: datorită acestui fapt, de multe ori se recomandă și un dietetician în echipa pacientului.
În cadrul dietelor recomandate persoanelor cu diabet se urmărește monitorizarea carbohidraților, se dezvoltă planuri personalizate de alimentație echilibrată și porții potrivite. Nu este vorba nicidecum de frustrări alimentare, ci despre alegeri sănătoase, menite să echilibreze mesele pacienților.
Cu alte cuvinte, pacienții se pot bucura și de alimentele care le plac, dar sub supravegher
Cu toate că nimic nu este interzis, unele alimente sunt mai bune decât altele și astfel există alegeri mai bune în vederea gestionării diabetului, gestionării nivelului de zahăr din sânge, numărului de calorii, fibre, nutrienți și grăsimi. Cu ajutorul unor alimente se pot preveni complicațiile care au potențialul de a afecta ochii sau inima.
Nevoile de carbohidrați, în funcție de mai mulți factori, variază de la pacient la pacient. De exemplu, depinde și de tratamentul urmat (cel cu insulină) și de nivelul de activitate.
Iată acum și lista promisă de alimente recomandate:
Legume cu frunze verzi – sărace în calorii, conținut scăzut de carbohidrați digerabili, extrem de nutritive, nu afectează într-un mod semnificativ nivelul de zahăr din sânge; surse de minerale și vitamine (vitamina C care protejează ochii)
Ouă, avocado, fasole, oțet de mere
Peștele gras (somon, hering, sardine) – surse excelente de acizi grași Omega-3 care oferă beneficii majore sănătății inimii; contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge; protejează celulele care acoperă vasele de sânge, reduc markerii inflamației și ajută arterele să funcționeze optim
Iaurt gras (natural) – îmbunătățește gestionarea zahărului din sânge, reduce factorii de risc ai bolilor de inimă
Semințe de chia, semințe de in – semințele de chia conțin fibre vâscoase care pot reduce nivelul de zahăr din sânge (încetinesc viteza mișcării alimentelor și absorbția lor prin intestin); semințele de in sunt extrem de bune pentru inimă, îmbunătățesc rezistența la insulină, scad tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral (se consumă obligatoriu măcinate!)
Ulei de măsline (extravirgin) – incredibil de benefic pentru sănătatea inimii, are proprietăți antioxidante, reduce nivelul trigliceridelor și ține glicemia sub control
Broccoli – conținutul de magneziu și vitamina C protejează împotriva deteriorării celulare; reduce nivelul de glucoză din sânge, protejează ochii
Toate tipurile de nuci – conținut scăzut de carbohidrați, conțin fibre, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și nivelului glicemiei
Citrice – oferă vitamine fără să încarce cu carbohidrați, efecte antidiabetice
Usturoi – scade inflamația, nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială și colesterolul rău
Căpșune – sunt capabile să reducă nivelul insulinei și colesterolului după masă; consumul zilnic timp de 6 săptămâni îmbunătățește notabil sensibilitatea la insulină
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: kilocalorii.ro