Deși le percepem sau le consumăm doar ca desert sau gustare între mese, aceste fructe au o valoare terapeutică extrem de mare: scad greutatea corporală, tensiunea arterială, glicemia și colesterolul.
Dietele bogate în fructe și legume ajută la prevenirea bolilor însă, din cauza conținutului ridicat de fructoză, nu orice fruct poate fi consumat în cantități mari. Fructoza poate crește riscul rezistenței la insulină.
Potrivit Dr. J. Mercola, următoarele fructe sunt benefice pentru majoritatea persoanelor și au o doză redusă de fructoză:
- Kiwi
- Fructe de pădure
- Fructe citrice
- Avocado
Astăzi vom vorbi despre avocado și cum poate acest fruct să scadă greutatea corporală și riscul de diabet
Acest fruct conține un compus bioactiv care a fost asociat cu scăderea greutății corporale și cu îmbunătățirea rezistenței la insulină: avocatin B. Avocatin B este o lipidă care a demonstrat activități citotoxice în leucemia mieloidă acută.
Potrivit unui studiu destul de recent, pe șoareci cu obezitate indusă de o dietă grasă, această lipidă alterează procesele implicate în apariția diabetului. De asemenea, inhibă și oxidarea acizilor grași, ameliorând astfel toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină.
După 5 săptămâni, animalele care au primit avocatin B au luat mai puțin în greutate și au arătat o sensibilitate mai mare la insulină.
După acest studiu pe șoareci, efectele acestui compus au fost testate și pe oameni. Pacienții au avut o dietă de tip occidental iar suplimentarea cu avocatin B a dus la scăderea greutății corporale.
De fapt, avocatin B este înzestrat cu capacitatea de a regla glucoza sanguină iar pierderea în greutate este un efect secundar.
Potrivit unui alt studiu, persoanele supraponderale sau obeze care consumă un avocado pe zi au o scădere a colesterolului LDL oxidat circulant.
Avocado conține acizi grași mononesaturați și antioxidanți care ajută la scăderea particulelor de colesterol LDL susceptibile la oxidare.
Acest proces este unul foarte important deoarece oxidarea colesterolului LDL a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
În momentul de față, avocado este studiat pentru potențialul rol în prevenirea diabetului sau în tratarea acestei boli precum și a afecțiunilor cardiovasculare, a cancerului și a bolilor microbiene și inflamatoare.
Pentru o sănătate cardiovasculare și metabolică mai bună: Mâncați fructe!
Există studii care au arătat că cei care mănâncă multe fructe bogate în flavonoli au o tensiune arterială mai bună. Aceștia sunt antioxidanți care se găsesc în fructe de pădure, mere, cacao sau ceai verde.
Pentru dieta omului modern, fructele de pădure, merele și avocado este foarte, foarte importantă: sprijină sănătatea cardiovasculară și cea metabolică și oferă organismului fibrele, mineralele, vitaminele și antioxidanții necesari.
Sindromul metabolic este un factor de risc al diabetului de tip II și se manifestă prin hipertensiune arterială, glicemie mare și obezitate. Prin introducerea a unor cantități mici de fructe în dietă, se poate obține o îmbunătățire a nivelurilor de glucoză, tensiune arterială, colesterol și insulină.
La fel de important este și evitarea alimentelor bogate în zahăr, grăsimilor saturate, cerealelor rafinate și dulciurilor procesate. Toate acestea pot declanșa rezistența la insulină, obezitatea și diabetul de timp II.
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: kilocalorii.ro