Grăsimea de pe organe se numește și grăsime viscerală, este nesănătoasă și mai ales periculoasă. Este grăsimea care înconjoară organele la interior și pe care nu o vedem. Mai mult, este posibil ca persoana că nu aibă burtă, să îi fie abdomenul aproape plat și cu toate astea să aibă grăsime în abdomen.
Cine vrea să știe exact dacă are grăsime viscerală sau cât de multă grăsime a acumulat, poate afla doar la un RMN sau la un CT.
Grăsimea asta viscerală este o grăsime activă care influențează modul în care funcționează hormonii în organism. De asemenea, produce mai multe proteine care inflamează țesuturile și organele, îngustează vasele de sânge și crește tensiunea arterială.
Întrucât se acumulează în abdomen, este aproape de organele vitale din organism, precum pancreasul, ficatul și intestinele. Cu cât cantitatea de grăsime viscerală este mai mare, cu atât este mai mare și riscul unor complicații de sănătate precum diabetul de tip 2, afectarea colecistului, cancer colorectal sau de sân, sau boli cardiovasculare.
Mai mult, acumularea grăsimii viscerale este asociată și cu accidentul vascular cerebral, boala Parkinson și Alzheimer, hipertensiunea și bolile autoimune.
Cum putem afla acasă dacă avem grăsime pe organe?
Măsurarea dimensiunii taliei este o modalitate ușoară de a obține o estimare aproximativă și se consideră un parametru fidel. Măsoară-te în jurul taliei, deasupra buricului, cu ruleta sau cu metrul (nu suge burta).
Dacă ai mai mult de 88 cm (la femei) și mai mult de 102 (la bărbați), merită să acorzi mai multă atenție grăsimii viscerale.
Ca să fie și mai corect, socotește așa: talia să fie mai mică decât jumătatea înălțimii tale. Exemplu: dacă ai 1,72 m, atunci în talie ar trebui să ai cel mult 86 cm.
Indicele de Masă Corporală este și el de luat în seamă. Poți găsi pe net calculatoare automate: dacă e între 25-30, e supraponderabilitate.
O altă metodă prin care poți afla dacă depozitul de grăsime viscerală e aprovizionat este să te uiți la raportul dintre șolduri și talie. Măsoară-te peste șolduri și împarte cât ai în talie la cât ai în șolduri. Dacă ești femeie și îți iese mai mult de 0.85 sau dacă ești bărbat și îți iese mai mult de 0.95, depozitul cu siguranță nu este gol.
Uită-te la forma corpului: locul în care corpul tinde să stocheze grăsimea poate fi un indiciu că este vorba despre grăsimea viscerală. Dacă forma corpului tău este de tip măr, există o mare posibilitate să ai multă grăsime viscerală.
Femeile sunt mai predispuse să aibă corpul în formă de pară, iar cercetările arată că grăsimea din partea superioară a corpului este mai periculoasă pentru sănătate decât cea din partea inferioară. Asta poate fi și unul dintre motivele pentru care femeile, în general, sunt mai longevive decât bărbații (forma de tip măr o întâlnim mai des la bărbați).
Dacă te gândești să ar trebui să faci niște schimbări în stilul tău de viață sau în dietă, îți venim în ajutor cu câteva sugestii:
Începe să faci mișcare
Exercițiile fizice te vor ajuta să scapi și de grăsimea viscerală, dar și de cea subcutanată. Orice tip de mișcare ajută: mersul cu bicicleta sau pe jos, înotul, alergarea, urcatul scărilor. Minim 30 de minute în fiecare zi.
Schimbă-ți dieta
Potrivit studiilor, o cantitate mai mare de calciu și de vitamina D în corp poate avea legătură cu mai puțină grăsime viscerală. Include în dieta ta spanacul, varza, cartofii dulci, cerealele integrale, fasolea, tofu, sardinele, lactatele, ouăle, brânza, iaurtul, laptele cu conținut redus de grăsime.
Evită prăjelile
Ca mod de preparare optează pentru gătitul la aburi, coacerea la cuptor sau fierbere.
Evită alimentele procesate
În afară de alimentele procesate, evită și sucurile, dulciurile, produsele de patiserie și tot ce este îndulcit cu fructoză.
Ține stresul în frâu
Prin eliberarea hormonului numit cortizol, stresul poate juca un rol în stocarea excesului de grăsime viscerală.
Băutura care reduce grăsimea viscerală, colesterolul și trigliceridele
Ingrediente necesare: 2 lămâi cu coajă comestibilă, 1 rădăcină de ghimbir de mărime medie, 1 linguriță de scorțișoară și 4 linguri de oțet de mere.
Mod de preparare:
Taie lămâile pe jumătate, stoarce sucul și toacă coaja în bucățele. Curăță ghimbirul de coajă și taie-l în bucățele și pe el. Pune bucățele de ghimbir și de lămâie într-o oală cu 1 litru de apă, adaugă scorțișoara și pune oala pe foc.
Din momentul în care apa începe să fiarbă, lași totul pe foc 15 minute. Ulterior, oprești focul și lași lichidul să se răcească, după care poți adăuga și zeama de lămâie și oțetul de mere.
Consumă zilnic 150 ml din această băutură, dimineața pe stomacul gol și încă 150 ml seara. Păstrează sticla în frigider. Rezultatele vor apărea după 10-12 săptămâni.
Notă:
Atunci când începem să luăm în greutate, grăsimea se depune mai întâi pe ficat, după care se duce în jurul celorlalte organe din abdomen și apoi se acumulează și în restul organismului. Atunci când se începe procesul de slăbire, ordinea rămâne aceeași: întâi dispare grăsimea din ficat, după care din abdomen.
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: kilocalorii.ro