Chiar dacă mulți s-au avântat, nimeni nu a reușit până acum să descopere misterul trovanților din comuna vâlceană Costești sau “pietrele vii” așa cum sunt numite de localnici. Și mai ciudat este faptul că ori de câte ori intră în contact cu apa, aceștia continua să crească…
Îi protejează pe cei care le mângâie și le udă
Cum s-au născut aceste “pietre vii”? Specialiștii spun că acestea s-ar fi format în Miocenul superior, când o mare parte din Oltenia a fost acoperită de Lacul Getic, nisipul și pietrișul fiind transportat de pârâuri și depus într-o zonă a lacului, unde se află în acest moment rezervația naturală.
Senzațional rămâne faptul că unele formațiuni geologice sunt mai mici, iar altele ating o înălțime care se ajunge până la patru sau cinci metri. Există și un trovant uriaș, a cărui dimensiune atinge zece metri. Mulți sunt cei care spun că acestea cresc în dimensiuni cu câțiva milimetri ori de câte ori plouă ba mai mult reușesc să se deplaseze dintr-un loc într-altul.
Totodată, trovanții se înmulțesc, procesul reproducerii acestora fiind comparat de unii specialiști cu reproducerea plantelor. Tradiția spune și că pietrele vii au o putere incredibilă și îi protejează pe cei care le udă și le mângâie. De altfel, nu puțini sunt localnicii care și-au luat o bucățică de piatră vie pe care au așezat-o la loc de cinste în curte sau grădină.
Discussion about this post