Alexandru Borodi, un cunoscut arhitect de origine bielorusa a petrecut recent o lectie destinata altor arhitecti si designeri pe tema constructiei locuintelor la sol.

Iata ce a spus arhitectul in cadrul acestei lectii:

Regula nr. 1: Locuinta se construieste pentru 2 oameni

In ultimii 15 ani am construit mai mult de 500 de locuinte. In 95% de cazuri, oamenii pur si simplu nu stiau ce vor. Sotii se certau pe tema unor fleacuri, insa nu discutau deloc despre ce este mai important. Dar ce este mai important atunci cand vrei sa construiesti o casa?
Raspuns: Este foarte important de stiut ca locuinta ta nu va trebui copiilor tai. Traim acum intr-o lume foarte dinamica iar casele doar in trecut erau proiectate asa incat sa poata gazdui si o tabara de romi daca va fi nevoie.

Experienta arata ca in casele parintesti se traieste din ce in ce mai putin, respectiv nu are vreun rost sa faci o casa mare care te va costa si foarte scump. Nu are sens sa faci o casa mare daca stii ca nu esti prea bogat si copiii tai nu vor trai cu tine in ea.

Regula nr. 2: Economisim pe lucruri mici, marind in schimb comoditatea

Daca vrei sa economisesti bani pe casa, fa casa cu un sigur nivel fara mansarda. Astfel vei putea economisi cate 50.000 de dolari la fiecare 100-120 metri patrati de suprafata. Adica, este mult mai ieftin sa faci o casa cu un nivel, dar cu mai multe odai, decat sa o faci cu doua nivele, in care ar fi acelasi numar de odai. Iar 50.000 de dolari sunt bani, nu gluma. De acesti bani iti poti cumpara o masina luxoasa.
In plus, trebuie de constientizat bine posibilitatile financiare. Constructia unei case nu trebuie sa dureze 10-15 ani, altfel ea nu va fi finalizata niciodata.

Regula nr. 3: Alege atent oamenii care iti vor face casa

Zidarii cer banii pentru lucru inainte, apoi ridica peretii, dupa care vin tencuitorii si intreaba cine a a zidit asa de prost, totodata cerand si ei banii pentru lucrari inainte.
Dupa ce tencuitorii si-au facut treaba, vine omul care pune faianta si intreaba cine asa de prost a tencuit (dandu-ti totodata sa intelegi ca vrea si el banii inainte). Deci sa fim atenti la cei care cer banii inainte si care incep lucrul la 10 dimineata si pleaca pe la 16 acasa… Mai bine cauti alti oameni in locul acestora.

Regula nr. 4: Organizeaza spatiul rational

De exemplu, trebuie sa proiecteze astfel locuinta incat atunci cand speli vesela sa vezi cine merge pe strada. Locul pentru gatit mici sau barbeque trebuie sa fie amplasat acolo de unde se vede apusul, chiar daca apusul se vede doar din spatele casei ori din contra, dinspre drum. Lasa-i pe oameni sa vada cu savurezi fericit carnita si te simti satisfacut de viata.

Regula nr. 5: Intreaba-te daca chiar ai nevoie de piscina in curte

Stiti cu ce se termina epopeea cu piscinele? In prima saptamana familia merg la piscina de doua ori pe zi. Peste o saptamana – o data pe zi. Peste o luna – o data pe saptamana. Iar in 3 luni piscina devine locuinta pentru broaste. Doar sotiile marilor bogatasi au timp suficient pentru a sta toata ziua la piscina, in schimb noi, oamenii obisnuiti – nu!

Regula nr. 6: Intreaba-te daca chiar ai nevoie de garaj

Doar 5% de oameni tin masina in garaj. De ce? Din cauza lenii. Este foarte incomod sa inchizi si sa deschizi usa garajului de fiecare data cand pleci ori vii cu masina. De cele mai multe ori garajul se transforma in depozit pentru tot felul de fleacuri si lucruri nenecesare. Dar cat spatiu ocupa un garaj si cat de scump este sa-l faci!