Deoarece atât Sfântul Mihail cât și Sfântul Gavril sunt văzuți ca păzitori ai oamenilor de la naștere și până la moarte, în credința populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.
Mai mult, tot în credințele populare, Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui, și, ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei. Tradiție regăsită și în Transilvania și Bucovina, cere ca gospodinele să coacă, de Sfinții Mihail și Gavril, „turta areților” (areții fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărțiți de oi).
De Sfinții Mihail și Gavril, areții sunt sloboziți din nou în staulul oilor. Turta preparată din grâu sau din porumb este aruncată între oi și de felul în care cade depinde rodul de primăvară: dacă turta cade cu fața în sus, oilor le va merge bine și vor făta ușor iar turta căzută cu fața în jos anunță de rău – oile vor făta greu și mulți miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Acest obicei este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail și Gavril de patroni ai oilor.
Iată ce nu ai voie să faci de Sf. Mihail și Gavril
Sunt strict interzise îndeletnicirile casnice iar cine nu se supune acestei reguli, este sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.
Rugăciune de la Sfinții Mihail și Gavril
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se spune numele celui care se roagă), să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail, revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se spune numele celui care se roagă).
Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngerești, voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului și auzi-mă pe mine, păcătosul (se spune numele celui care se roagă), care mă rog ție și chem numele tău cel sfânt.
Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea! Pe toți cei ce-mii stau împotrivă, biruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri șu cu ale Sfinților Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin.”
Despre Sfinții Mihail și Gavril
Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traduce din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este considerat, unanim, mesagerul veștilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. Vestea cea bună, nașterea Mântuitorului, a fost aducă Maicii Domnului, tot de Arhanghelul Gavril. Este înfățișat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care sună pentru a anunța cea de-a doua venire a lui Isus de Pământ).
Mihail se traduce din ebraică prin „cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioși Tatălui Ceresc, este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliță cu vârful îndreptat spre pământ. Sfântul Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradițiile românești decât Gavril. Așadar, se spune în popor, că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceștia vor muri; sau la picioare dacă vor scăpa de boală și vor continua să trăiască.
Potrivit unei legende, Mihail ar fi fost inițial un om simplu. Ar fi fost însurat cu o fată frumoasă pe nume Stăncuța care, după căsătorie, s-a transformat într-o femeie rea. Pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o față de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Despre acești doi sfinți tradiția spune că nu e doar motiv de sărbătoare cu și de reculegere și de pomenire a celor plecați din această lume. Arhanghelul Mihail, în tradiția creștină, este conducătorul oștilor îngerești iar Gavril este aducătorul de vești bune. Cei doi sunt călăuze ale sufletelor în drumul lor spre rai.
Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un războinic înfocat împotriva diavolului și veghează la căpătâiul bolnavilor. În calendarul religios popular, atât pe 8 noiembrie cât și în ziua precedentă, sunt pomeniți toți morții familiei, iar ofrandele aduse lor poartă numele de „Moșii de Arhangheli”.
Pe de altă parte, Sfinții Mihail și Gavril au grijă și de cei în viață, întrucât sunt păzitorii oamenilor din clipa în care se nasc și până la moarte și se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile și din slăbiciunile omenești și-i ajută pe cei care țin posturile creștinești să-ți purifice conștiința.
În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile: în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului și a treia zi coada Arhanghelului.
Biblia menționează doar 3 Arhangheli
După tradiția biblică, Arhanghelii, îngerii dinaintea tronului dumnezeiesc și purtători la cer ai rugăciunilor, sunt în număr de 7. Însă în textele canonice nu apar nominalizați decât 3: Mihail, Gavril și Rafail, cei din urmă fiind considerat vindecătorul suprem între îngeri.