Recomandată celor care suferă de maladii ale aparatului respirator, de astm bronşic, de tuberculoză, dar şi de afecţiuni hepatice şi/sau renale. Frunzele şi rădăcinile se pot culege din mai până în octombrie, iar rădăcinile se scot din pământ şi se spală. Au efect şi în cazul ulcerului, rănilor purulente sau arsurilor ori stomatitelor.

Una dintre cele mai populare utilizări tradiționale pentru această plantă a fost aceea de a ajuta sănătatea plămânilor. Frunzele de pătlagină sunt bogate în mucilagii, care exercită activitate protectoare și demulcentă pe tractul respirator. Umezeste si inveleste caile respiratorii cu un strat protector care reduce iritatiile care provoaca o tuse uscata.

Cu toții am băut în copilărie celebrul sirop de pătlagină, în momentele în care am fost răciți și am avut tuse și probleme respiratorii.
Cercetătorii din Bulgaria au descoperit că frunzele de pătlagină sunt eficiente împotriva bronșitei cronice. Conținând glicerină și pectină care au proprietăți demulcente naturale, Pătlagina exercită un efect liniștitor asupra plămânilor, provocând producerea de mai mult mucus care ajută la ameliorarea disconfortului și a iritațiilor.