Conflictele dintre profesori si elevi sunt aduse tot mai des in atentia publicului prin intermediul retelelor de socializare. Parerile internautilor sunt impartite, daca unii critica profesorii, altii dau vina pe copii si lipsa lor de educatie.
Psihologul si psihoterapeutul Cezara Dilevschi spune ca educatia copiilor se face acasa, de catre parinti si a venit timpul sa nu mai dam vina pe profesori, scrie info365.ro.
”Nu cred ca noi trebuie sa punem tot greul pe umerii pedagogului si sa zicem ca el este vinovat, haideti sa pregatim copii nostri pentru scoala si sa nu punem accentul doar pe niste abilitati intelectuale, sa stie sa citeasca, de exemplu. Asta nu e chiar atat de important in primul an de scoala” spune Cezara Dilevschi.
Copii trebuie invatati sa-si gestioneze emotiile si atunci vor putea evita mai usor situatiile de conflict.
”Daca copilul vine in primul an de scoala fara niste abilitati cum ar fi managementul conflictului, atunci, la capitolul socializare, avem foarte multe probleme. Este important ca el sa stie cum sa solutioneze conflictele, sa poata sa-si gestioneze corect emotia de furie si de frica, sa poata sa-si imparta lucrurile si sa coopereze. Atunci cand copilul nostru intra cu aceste abilitati in clasa intai, atunci el nu va avea nicio problema la capitolul disciplina in scoala” spune Cezara Dilevschi.
Cezara Dilevschi spune ca unele scoli au inteles ca educam oameni, nu roboti. Pe langa cunostintele generale, copii au nevoie de afectiune, de intelegere.
Profesorii acorda mai multa atentie la acest capitol, studiaza mai mult, unii chiar se intereseaza si de psihologie.
Discussion about this post