Cu toții spunem că româncele sunt cele mai frumoase din lume, dar te-ai gândit că ar putea fi și cele mai inteligente?
Astăzi vorbim despre româncele care au schimbat lumea, să vedem cine sunt ele!
Maria Virginia Andreescu Haret (1894-1962), prima femeie arhitect din lume
Nepoata pictorului Ion Andreescu, Maria a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.
La varsta de 18 ani, a intrat prima la Scoala Superioara de Arhitectura. Intre cele doua razboaie mondiale, a reprezentat Romania la congresele internationale de arhitectura.
Dintre proiectele sale fac parte cladirea Colegiului Dimitrie Cantemir (Bucuresti), Colegiul Gheorghe Sincai, latura administrativa a Aeroportului Baneasa, Biserica ortodoxa Ghencea si numeroase blocuri de pe calea Victoriei.
Ana Aslan (1897-1988), savanta care a invins batranetea
In luna ianuarie, a anului 1952, medicul Ana Aslan infiinta primul institut de geriatrie din lume, care in prezent ii poarta numele.
In acest an a inventat formula Gerovital H3, brevetata in 30 de tari.
Produsele sale au ajuns cunoscute in intreaga lume, fiind folosite si de Charles de Gaulle, J. F. Kennedy, Indira Gandhi, Tito, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin si Salvador Dali.
Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), prima femeie profesor din Europa
La terminarea scolii, familia Cutescu cere sfatul renumitului pictor polonez Ajdukiewicz, care ii confirma talentul artistic al Ceciliei. Va merge sa studieze la München, apoi la Paris, perioada in care are numeroase expozitii atat in tara, cat si in Franta.
In anul 1916, infiinteaza “Asociatia femeilor pictore si sculptore”.
In acelasi an, devine profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind prima femeie din Europa profesor la o universitate din domeniul artelor.
Vera Atkins (1908-2000), prima femeie spion
A fost una dintre figurile importante ale serviciilor speciale britanice, cea mai importanta femeie spion din al Doilea Razboi Mondial.
S-a nascut in Galati si a emigrat in Marea Britanie in 1933. A studiat la Paris, iar la intoarcerea in Anglia se alatura Serviciului de Operatiuni Speciale infiintat de Churchill, unde conduce numeroase misiuni sensibile, printre care recrutarea si plasarea de femei spion.
S-a spus despre ea ca are o inteligenta feroce, comportament dintr-o bucata si abilitati de informator exceptionale. S-a retras in 1947, intr-un sat din Anglia, si a murit la 93 de ani.
Sarmiza Bilcescu (1867-1935), prima avocata din Europa
A fost prima femeie avocat din Europa si prima din lume care a obtinut doctoratul in drept, la Universitatea Sorbona.
Tatal sau, boierul Dumitru Bilcescu, si-ar fi dorit un baiat, insa ea a tinut sa depaseasca prejudecatile vremurilor, ajungand la performante de neimaginat pentru o femeie. Astfel, a mers la Paris pentru a studia dreptul.
Chiar si francezilor li s-a parut curios ca o femeie doreste sa urmeze o cariera juridica.
A trecut cu brio examenul de doctorat si i-a impresionat nu doar pe reticentii profesori francezi, ci a fost laudata de intreaga presa internationala.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920 – 2008), prima femeie neurochirurg din lume
Supranumita “doamna neurochirurgiei romanesti”, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit prima femeie neurochirurg din lume dupa o operatie facuta in Al Doilea Razboi Mondial, recunoscuta ca premiera mondiala de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.
Discussion about this post