Salata de dovlecei este satioasa, nutritiva si delicioasa. In anotimpul cald, e mare pacat sa nu profiti de toate legumele de sezon care pot fi introduse cu usurinta in dieta sanatoasa. Cum prepari o salata de dovlecei?
Ai nevoie de:
- 2-3 catei de usturoi
- 1 galbenus
- ulei
- sare
- 1-2 linguri mustar
- 2-3 dovlecei mari
- 140 g iaurt gras
Mod de preparare
Curata dovleceii de coaja, taie-i in doua, scobeste de seminte, apoi da pe razatoarea mare. Intr-o oala incapatoare pune apa cu sare pe foc. Cand incepe sa fiarba pune dovleceii dati pe razatoare. Lasam la foc potrivit pana cand sunt fierti, se verifica din cand in cand.
Dupa ce au fiert pune in strecuratoare, da sub un jet de apa rece si lasa sa se scurga de apa, apasandu-se din cand in cand cu dosul unei linguri.
Intre timp pregateste maioneza din galbenus, mustar si ulei. Toate ingredientele trebuie sa fie la aceeasi temperatura pentru a nu se taia maioneza in timpul prepararii. Curata usturoiul si piseaza-l.
Dupa ce s-a scurs dovlecelul, se amesteca cu maioneza si iaurt, se condimenteaza cu sare dupa gust, se adauga si usturoiul, se amesteca bine, dupa care este gata de servire, scrie stiriactuale.net.
Beneficiile dovleceilor:
Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Iata cateva dintre beneficiile consumului de dovlecei:
1. Stimuleaza digestia
Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice si se digera foarte usor. De aceea, dieta cu aceasta leguma este tolerata de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale.
Nutritionistul Eric Favre recomanda sucul de dovlecei in tratarea constipatiei si a diareei. Dovlecelul este ideal in regimul specific diabeticilor si supraponderalilor.
2. Mentine sanatatea ochilor
Continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
3. Scade tensiunea si previne bolile de inima
Reduce riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale (datorita magneziului si folatilor). Este benefic in scaderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).
4. Ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor
Dovlecelul este o sursa de fibre, dar cantitatea si calitatea lor variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. In plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere si alte afectiuni ale aparatului digestiv.
5. Imbunatateste memoria
Dovlecelul contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1, B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere.
Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
Discussion about this post