Dorim să începem prin a sublinia faptul că colonoscopia este o intervenție care îți poate salva viața. Este extrem de eficientă și… rapidă! Scopul acesteia este de a găsi polipii, tumorile sau zonele inflamate.
Prin colonoscopie se realizează o investigație detaliată a intestinului gros pentru a identifica zonele ulcerate sau inflamate, polipii și / sau tumorile. Dacă rămân nedescoperite, acestea pot duce cu timpul la apariția problemelor grave precum cancer colorectal.
Cum te poți pregăti?
După examinarea istoricului tău medical și alte detalii precum motivul acestei proceduri, medicul îți va recomanda un plan de pregătire personalizat.
De regulă, pregătirea o începi cu o zi înainte de examinare, printr-un post alimentar care poate varia. Este posibil ca medicul să-ți spună să nu mănânci cu 12-14 ore înainte de colonoscopie.
Care este procedura?
Colonoscopia are ca instrument endoscopul, care este precum un tub lung și subțire, flexibil și nu este mai gros de 10 mm în diametru. Are la capăt o cameră de filmat cât se poate de mică, o sursă de lumină, un canal de irigare, unul de aer și încă unul prin care se pot introduce diverse instrumente medicale care ajută medicul să facă o biopsie, de exemplu.
Medicul te va invita să te așezi pe o masă de examinare, pe partea stângă. Îți va spune să-ți tragi genunchii la piept, îți va da analgezicul după care te va seda, probabil, și va începe procedura.
Pe măsură ce endoscopul avansează în intestin, medicul introduce și aer cu scopul de a destinde cavitatea, va roti instrumentul pentru a putea depăși curburile colonului și va urmări imaginile de pe ecranul special.
Revenind la aerul introdus de către specialist: în timp ce manevrează colonoscopul ieșirea aerului poate genera sunete de flatulență. Nu ai de ce să te rușinezi, este absolut normal.
Important! Cunoaște-ți drepturile: fără acordul tău, medicul nu are voie să-ți recolteze biopsia.
Această procedură, cum am mai spus, este una rapidă care durează în medie între 15-20 de minute. Se face sub sedativ și tot ce vei simți este o senzație de disconfort abdominal sau crampe.
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: kilocalorii.ro