În fruntea listei factorilor de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral se află hipertensiunea arterială. Principala, dar nu singura, grijă este menținerea ei sub control, urmând instrucțiunile medicului cardiolog.
Cert este că hipertensiunea este influențată de gene, de stilul de viață, de afecțiunile renale sau de unele medicamente, însă nu trebuie să uităm de cel mai des întâlnit motiv: nervii!
Tensiunea arterială crescută – Cum o scazi fără medicamente
Evitarea factorilor care duc la stres
Ferește-te de tot ce îți cauzează stres. Aici putem vorbi de la traficul aglomerat până la anumite persoane; evită tot ce îți provoacă stres și găsește soluții care funcționează pentru tine, care te ajută să-ți menajezi tensiunea.
Ai grijă cu alcoolul, renunță la fumat
Excesul de alcool îți crește tensiunea, asta e clar. În cazul în care urmezi și un tratament pentru hipertensiune și exagerezi și cu alcoolul, mai mult ca sigur vei reduce eficacitatea medicamentelor.
Desigur, poți să bei 200 ml de vin pe săptămână sau 500 ml de bere. Dar doar atât!
În ceea ce privește fumatul: absolut toți cei care fumează sunt conștienți că acest obicei este dăunător sănătății din mai multe puncte de vedere: boli cardiovasculare, hipertensiune etc.
Nu uita de activități fizice și menține o greutate corporală sănătoasă
Atunci când vrei să gestionezi tensiunea arterială, menținerea unei greutăți corporale sănătoase este unul dintre cei mai importanți factori.
Acumulând kilograme în exces, soliciți mai mult inima și, implicit, crește tensiunea arterială. Pe cât de important este numărul de pe cântar, pe atât de important este și numărul de cm măsurat pe talie: riscul crește atunci când acest număr depășește 89 la femei, respectiv 102 la bărbați.
Pentru a menține greutatea optimă și pentru un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, nu uita să faci activitate fizică.
Activitatea fizică vine cu beneficii și pentru corp, și pentru minte, și pentru tensiune: inima devine mai puternică și va pompa mult mai ușor sângele, astfel eliminând tensiunea de pe artere.
Dietă echilibrată
Dacă tot vorbim despre greutatea corporală sănătoasă, să nu uităm nici de dieta echilibrată. Tensiunea poate fi influențată de potasiu, sare și alți nutrienți din dietă.
Ce înseamnă, de fapt, o dietă echilibrată? Vorbim de fructe și legume proaspete, precum și de un aport scăzut de sare, zahăr și grăsimi.
Pentru a menține tensiunea între parametrii normali sau pentru a o reduce, se recomandă dieta mediteraneeană.
Potasiu da, sare… nu prea
Limitarea consumului de sare este în topul listei! De ce? Deoarece clorura de sodiu, chiar dacă este esențială pentru mai multe funcții din organism (gestionarea echilibrului fluidelor din sânge, să dăm un exemplu), excesul perturbă complet echilibrul vital din organism.
Precum excesul de sare, lipsa de potasiu duce, de asemenea, la hipertensiune. Potasiul are rolul de ajuta la menținerea echilibrului fluidelor și de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Asta contribuie la contrabalansarea efectelor negative ale clorurii de sodiu din sare și menține tensiunea în intervale oarecum sănătoase.
Ca bonus, iată și o listă de alimente recomandate persoanelor cu hipertensiune:
- Peștele gras
- Fructele de pădure
- Morcovi, țelina fiartă
- Citricele (lămâie, grapefruit)
- Linte
- Fasole
- Spanac, broccoli
- Roșii
- Semințe de dovleac
- Iaurt grecesc, iaurt natural
- Sfeclă
Articol preluat integral, cu acord express
Sursa: kilocalorii.ro