Sunt foarte multi cei care spun ca nu suporta carnea de oaie, chiar si de miel, ba pentru ca e mai tare decat carnea de porc sau de vita, ba din cauza mirosului puternic de seu. Bucatarii priceputi sunt însa de parere ca persoanele care nu agreeaza aceasta carne nu au avut ocazia sa consume un preparat facut ca la carte. Daca este gatita corespunzator, carnea de oaie sau de miel isi pierde acel miros specific si devine foarte frageda.
”Este stiut faptul ca oaia, mielul, berbecutii au o carne pe care nu toti o preferam, poate din cauza mirosului. Inainte de a da cateva sfaturi pentru a inlatura acest iz, vreau sa va spun ca aceasta carne este foarte benefica pentru organism. Consumata sa zicem cam 100 de grame pe zi, te ajuta sa scapi de ceva kilograme in plus, iti ajuta creierul sa nu iti imbatraneasca prematur, arde colesterolul rau din corp, are deci multe calitati”, spune Chef Cristi Dobre, bucatar buzoian care lucreaza la restaurante din peninsula scandinava.
O prima regula, spune Cristi Dobre, este sa fim atenti atunci cand alegem carnea pe care dorim sa o gatim. Cu cat este mai tanara, cu atat are un miros mai putin deranjant si este mai usor de digerat.
“Exista din batrani cateva procedee de inlaturare a mirosului greu de seu, de oaie scoasa la iarba! Un mic sfat, inainte: cumpara-ti de la tarani ciobani de-ai nostri miel, berbecut, ori oaie pentru pastrama”, spune Chef Cristi Dobre. In primul rand, mirosul acela greu de oaie va disparea daca frecam carnea facuta fleici, ca de friptura, cu jumatati de lamaie. Vom freca energic fiecare bucata in parte. O alta metoda ar fi oparirea fleicilor de oaie cu lapte proaspat fiert si lasat cam doua ore peste carne”, spune bucatarul buzoian.
Sfaturi pentru inlaturarea mirosului pregnant de oaie:
1. Pentru ca cea mai mare vina pentru miros o poarta grasimea animala, trebuie eliminata cu cutitul inainte de preparare cat mai mult din surplusul de grasime.
2. Trebuie lasata carnea intr-un litru de apa, timp de trei, pana la patru ore. Pentru fragezire poate fi pregatita o marinada in care sa fie tinuta carnea peste noapte. Compozitia trebuie sa fie pe baza de vin, otet, suc de lamaie, plante aromate sau condimente si putin ulei.
3. Se recomanda ca preparatele pe baza de oaie, miel, sa aiba multe condimente precum cimbrul, ghimbirul, usturoiul, piperul negru si rozmarinul. Se poate adauga peste carne si o lingurita de suc de lamaie, intrucat efectul este similar cu cel intalnit in cazul pestelui.
Bucatarul buzoian Cristi Dobre ne ofera si o reteta de pastrama de oaie, preluata de la producatorii de mezeluri traditionale din zona Buzaului, folosita pentru prepararea suncilor si afumaturilor:
”Se freaca cu sare de mare, grunjoasa, toata carnea facuta bucati numai bune de pus pe gratar si se vor pune la frigider intre 5-7 zile. Dupa acest interval de timp preparam baitul. Punem la fiert 7 litri de apa, o lingura de boabe de mustar, o lingura de ienibahar boabe, o lingura de piper boabe, o lingura de coriandru boabe, 5 -6 frunze de dafin, o capatana de usturoi strivit necuratat, un ardei iute uscat tocat, cu tot cu seminte. Luam compozitia de pe foc dupa ce da in clocot.
Dupa ce baitul a inceput sa se raceasca, adaugam un litru de otet de vin alb si amestecam bine. Luam o tava adanca in care punem acest bait, dupa care adaugam fleicile de oaie. Lasam la macerat 24 de ore. Adaugam in bait 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu care va fragezi carnea atat de bine incat si bunicul o va manca si adaugati cimbru la bait cam o legatura mare sau o lingura si jumatate din pliculete luate din comert. Recomandarea mea este ca intotdeauna carnea de oaie sa nu fie prajita in tigaie, in grasimi. Doar gratar sau cuptor!”.
Discussion about this post