Profundă si bogată, iertarea schimbă in bine orice suflet, orice minte. Prima persoana pe care iertarea o schimba este chiar persoana care iarta. Procesul iertarii nu implica acceptarea in continuare a abuzului sau a abuzatorului. Iertarea nu se negociaza si nu contine cuvantul “daca”. Iertarea nu inseamna dreptate, chiar nu are nimic de-a face cu aceasta. Iertarea nu este justitie.
A ierta inseamna a elibera pe celalalt de vina. Sa fi pe zero, sa nu iti mai datoreze nimic. Iertarea mea nu depinde de comportamentul celuilalt. A ierta nu inseamna a uita. Nu mai reprosez, nu mai amintesc ce a facut. Iertarea nu inseamna refacerea relatiilor. Iertarea e un act de maturitate si echilibru sufletesc. Intre a ierta si a uita este o diferenta de care trebuie sa tinem seama pentru a nu ne rani inutil.
Cand iert ma distantez de ceea ce mi-a facut celalalt si devin liber. Iertarea are de-a face cu tine insui in primul rand si apoi cu celalalt. Te iert cand te schimbi este gresit. Iertarea nu se conditioneaza. Nu am pretentii de la celalalt pentru ca s-ar putea ca celalalt sa ne se schimbe niciodata. Imi fac mie un cadou prin iertare.
Furia naste furie. Ura naste ura. Iubirea naste iubire. Iertarea naste iertare si este o alegere. Esti liber sa faci sau sa nu faci aceasta alegere. De ce sa nu incerci sa ierti daca toate celelalte optiuni s-au dovedit ineficiente?
ieromonah Hrisostom Filipescu – Iertarea, antibioticul sufletului
Sursă text: randuripentrutine.eu
Discussion about this post